16. detsember 2013 kell 21:00

TIRi muutnud Venemaa jääb ikka meie võimaluseks

Naabreid enamasti valida ei saa ning Venemaa oli, on ja jääb meie võimaluseks. Ühelt poolt prognoositav riik, teisalt võimeline ikka ja jälle üllatama. Näiteks autovedajaid, kui teatas, et ei tunnista enam TIR-märkmiku kasutamisega kaasnevat garantiid ja vajalikud on lisagarantiid.

Rahvusvaheline TIR-tollikonventsioon on eksisteerinud probleemideta ja aeg-ajalt tehtavate muudatustega üle poole sajandi. Sellega on ühinenud 67 riiki. Konventsioon on aidanud edendada rahvusvahelist kaubandust ja hoidnud kokku eksportijate-importijate ning transpordiettevõtjate raha ja aega. Rahvusvaheline Maanteetranspordi Liit (IRU) väljastab aastas üle kolme miljoni TIR-märkmiku, millest pooled lõpetatakse Venemaal. Eesti vedajad on lõpetanud aastas seal umbes 42 000 TIR-märkmikku.

Kaduvväikesed summad. Tollirikkumiste ja vastavalt ka maksenõuete arv on IRU ja veondusettevõtjate ühenduste, aga ka Venemaa föderaalse tolli­ameti (FTS) rakendatavate ennetusabinõude tõttu vähenenud kümneid, kui mitte sadu kordi. Statistika järgi on Venemaal iga 46 000 TIRi lõpetamise kohta ainult üks rikkumine, mis on kaasa toonud maksunõude. Kokku on lahendamata FTSi nõudeid paarisaja tuhande dollari ulatuses, mis on kaduvväike summa, võrreldes igapäevaselt tagatavate väliskaubanduslike operatsioonidega.

Venemaa tolliameti tänavused otsused de facto sisuliselt ühepoolselt denonsseerida Venemaa territooriumil TIR-tollikonventsioon on mõjunud ebameeldiva üllatusena, sh Venemaaga tolliliidus olevale Valgevenele ja Kasahstanile. Tolliliidu teiste liikmetega mittearvestamine torpedeerib muu hulgas Venemaa presidendi integratsioonipoliitikat, mille eesmärk on arendada tolliliidust majandusliit. Valgevene president on öelnud avalikult, et Venemaa on Valgevenet tolliliiduga alt tõmmanud. Kui ei arvestata isegi oma liitlastega, mida siis teistest rääkida! Kokkuvõttes peavad ametnike rumalused kinni maksma Venemaa ette­võtjad ja tarbijad.

Venemaaga tasub tegeleda. Eelkirjeldatu ei tähenda siiski seda, et peaks Venemaa poole vihaseid pilke saatma ja käed rüpes istuma. Tervikuna on Venemaa sümpaatne ja sõbralik ning äriliselt, kultuuriliselt, kulinaarselt ja üldse igapidi väga atraktiivne. Vaatamata kõigele on riik üldjoontes ka rahvusvahelistest konventsioonidest kinni pidanud. Venemaaga tasub igal juhul tegeleda ning häid suhteid hoida ja arendada, nii palju kui see on võimalik ja ettevõtjatel jätkub riskijulgust.

Hetkel kuum