• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  TIRi muutnud Venemaa jääb ikka meie võimaluseks

  Naabreid enamasti valida ei saa ning Venemaa oli, on ja jääb meie võimaluseks. Ühelt poolt prognoositav riik, teisalt võimeline ikka ja jälle üllatama. Näiteks autovedajaid, kui teatas, et ei tunnista enam TIR-märkmiku kasutamisega kaasnevat garantiid ja vajalikud on lisagarantiid.

  Rahvusvaheline TIR-tollikonventsioon on eksisteerinud probleemideta ja aeg-ajalt tehtavate muudatustega üle poole sajandi. Sellega on ühinenud 67 riiki. Konventsioon on aidanud edendada rahvusvahelist kaubandust ja hoidnud kokku eksportijate-importijate ning transpordiettevõtjate raha ja aega. Rahvusvaheline Maanteetranspordi Liit (IRU) väljastab aastas üle kolme miljoni TIR-märkmiku, millest pooled lõpetatakse Venemaal. Eesti vedajad on lõpetanud aastas seal umbes 42 000 TIR-märkmikku.
  Kaduvväikesed summad. Tollirikkumiste ja vastavalt ka maksenõuete arv on IRU ja veondusettevõtjate ühenduste, aga ka Venemaa föderaalse tolli­ameti (FTS) rakendatavate ennetusabinõude tõttu vähenenud kümneid, kui mitte sadu kordi. Statistika järgi on Venemaal iga 46 000 TIRi lõpetamise kohta ainult üks rikkumine, mis on kaasa toonud maksunõude. Kokku on lahendamata FTSi nõudeid paarisaja tuhande dollari ulatuses, mis on kaduvväike summa, võrreldes igapäevaselt tagatavate väliskaubanduslike operatsioonidega.
  Venemaa tolliameti tänavused otsused de facto sisuliselt ühepoolselt denonsseerida Venemaa territooriumil TIR-tollikonventsioon on mõjunud ebameeldiva üllatusena, sh Venemaaga tolliliidus olevale Valgevenele ja Kasahstanile. Tolliliidu teiste liikmetega mittearvestamine torpedeerib muu hulgas Venemaa presidendi integratsioonipoliitikat, mille eesmärk on arendada tolliliidust majandusliit. Valgevene president on öelnud avalikult, et Venemaa on Valgevenet tolliliiduga alt tõmmanud. Kui ei arvestata isegi oma liitlastega, mida siis teistest rääkida! Kokkuvõttes peavad ametnike rumalused kinni maksma Venemaa ette­võtjad ja tarbijad.
  Venemaaga tasub tegeleda. Eelkirjeldatu ei tähenda siiski seda, et peaks Venemaa poole vihaseid pilke saatma ja käed rüpes istuma. Tervikuna on Venemaa sümpaatne ja sõbralik ning äriliselt, kultuuriliselt, kulinaarselt ja üldse igapidi väga atraktiivne. Vaatamata kõigele on riik üldjoontes ka rahvusvahelistest konventsioonidest kinni pidanud. Venemaaga tasub igal juhul tegeleda ning häid suhteid hoida ja arendada, nii palju kui see on võimalik ja ettevõtjatel jätkub riskijulgust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.