Eesti Energia tütarettevõtte töötajail korruptsioonikahtlus

03. veebruar 2014, 16:09

Kapo töötajad pidasid reedel Jõhvis kinni Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse ehk Enefiti tootmisdirektori ja tootmisjuhi, keda kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Prokuröri taotlusel võttis Viru maakohus mõlemad mehed laupäeval vahi alla, teatas kapo.

Kahtlustuse kohaselt võtsid 59-aastane Ago ja 43-aastane Alexey oma ametipositsiooni ära kasutades koos ja korduvalt altkäemaksu selle eest, et nad aitasid altkäemaksu lubanud ja andnud isikutega seotud ettevõtetel võita Enefiti korraldatud hankeid. Korruptsioonikahtluste uurimisel tegid prokuratuur ja kaitsepolitsei koostööd Eesti Energia sisekontrolliosakonnaga.

Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldna peab majandusjulgeolekut ohustava korruptsiooni tõkestamist oluliseks. "Kõrgetasemeline korruptsioon on otseselt põhiseaduslikku korda õõnestav nähtus, kuna annab Eesti suhtes ebasõbralikele sise- ja välisjõududele võimaluse mõjutada korrumpeerunud ametnike kaudu riigi jaoks strateegiliste otsuste langetamist;" selgitas Heldna. "Energiajulgeolek ja -sõltumatus on kõigi lääneriikide julgeolekuteenistuste teravdatud tähelepanu all."

2013. a jaanuarist on Kaitsepolitsei ühe põhiülesandena sätestatud strateegilise ohuna ametialaste kuritegude ja korruptsiooni ennetamine ja tõkestamine. Kaitsepolitsei on ka varasemalt andnud hinnangu, et riigi osalusega ettevõtetes on kõrge korruptsioonirisk just erinevatel hangetel. Riigi osalusega äriühingutes ja mittetulundusühingutes toime pandavad korruptsioonikuriteod on kaitsepolitsei uurimisalluvuses alates 29. septembrist 2011, kui Vabariigi Valitsus andis määrusega julgeolekuasutusele selleks õiguse ja kohustuse.

Kriminaalasja muid menetlusandmeid ei ole käesoleval hetkel võimalik uurimise huvides avalikustada.

 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. February 2014, 16:56
Otsi:

Ava täpsem otsing