Rainer Saad • 7. märts 2014 kell 8:13

LHV: Ukrainal halb mõju 3 börsifirmale

LHV Pank kirjutab oma analüüsis, et Ukraina sündmused avaldavad otsest negatiivset mõju kolmele Eesti börsifirmale.

Nõudlus moetoodete järele, mida müüvad Baltika ja Silvano Fashion Group, on praeguste sündmuste ja nõrgeneva Ukraina majanduse tõttu üha haavatavam. Olukord Ukrainas avaldab negatiivset mõju Baltika müügikasvule. Kuna Baltikal on 124 poest 18 Ukrainas, mõjutab see kogu ettevõtte efektiivsust. Eelmisel aastal andis Ukraina Baltika jaekäibest 12%. Lisaks majanduslikele mõjudele mõjutab LHV hinnangul Baltikat ka nõrgenenud Ukraina valuuta.

Häid uudiseid pole ka Silvanole, kelle kasvupotentsiaal Ukrainas on muutunud üha piiratumaks. Kuigi ettevõtte käive põhineb Ukrainas eurol, vähendab kohaliku valuuta nõrgenemine klientide ostujõudu. Alates aasta algusest on grivna nõrgenenud 20%. Ukraina moodustas Silvano eelmise aasta jaekäibest 7%. Ettevõtte põhiturud on Venemaa ja Valgevene.

Kõige otsesem negatiivne mõju praegusest olukorrast tuleb Nordeconile, kellele on Ukraina osapooled võlgu 10 miljoni euro väärtuses laene ja viiviseid. 

Nordecon märkis enda viimases majandustulemuste aruandes, et seoses poliitilise olukorra pingestumisega Ukrainas on kontserni hinnangul pikenenud vajaminev aeg selles riigis asuvate kinnisvarainvesteeringute realiseerimiseks. Sellest lähtuvalt on laenunõuded Ukrainas asuvate sidusettevõtete vastu kajastatud aruandeperioodi lõpu seisuga pikaajalistena. Ühtlasi lasi kontsern aruandeperioodi lõpu seisuga hinnata suurima Ukraina arendusprojekti väärtust. Hinnangu tulemusel laenunõuete allahindlusi ei tehtud.

LHV teatel võivad nad teha muudatusi Nordeconi aktsia õiglase väärtuse vahemikus ja seda mitte ainult Ukraina sündmuste tõttu, vaid ka neljanda kvartali tegevustulemuste põhjal. Vaatluse alla võidakse võtta ka Silvano aktsia õiglase väärtuse vahemik.

 

Hetkel kuum