Saarlased tahavad konverentsikeskust

Indrek Kald 25. märts 2014, 08:41

Ettevõtja Tullio Liblik ja Saare maavanem Kaido Kaasik soovivad, et osaliselt EASi rahastatav ja kümneid miljoneid maksev konverentsikeskus ehitataks Tallinna asemel Saaremaale.

"Palju sõltub sellest, kui palju me jõuame teha lobby-tööd ja selgitada, et Saaremaa on ainuõige koht, kus see keskus võib anda juurde sellist lisandväärtust, mida ta Tallinnale juurde anda ei suuda," selgitas maavanem Kaasik, kelle sõnul on konkurente veel teisigi, näiteks Pärnu ja Tartu.

Eesti Konverentsibüroo juht Kadri Karu ütles Saarte Häälele, et Tallinna kasuks räägivad Eesti parim lennuühendus ja hotellikohtade arv, samas selgub keskuse lõplik asukoht pärast lisaanalüüse, kus vähetähtis pole ka võimalike erainvestorite huvi, sest konverentsikeskuse umbes 65 miljoni euro suurusest eelarvest katab EAS vaid ca 20 miljonit.

"Kasum selles äris tuleb seotud tegevustest, mujal maailmas on konverentsikeskusega sama katuse all hotelle, kasiinosid, kaubanduspindasid,” selgitas Karu ning lisas, et keskus peaks olema esinduslik ja multifunktsionaalne ehitis, et seal saaks korraldada messe, konverentse, kontserte, teatrietendusi ja spordivõistlusi.

Tullio Libliku hinnangul toidaks korralikult toimiv keskus kõiki ettevõtlikke Saaremaa inimesi – põllumehi, käsitöölisi, hotelli-, restorani-, baaripidajaid – ning ta ise on valmis keskuse rajamisse investeerima.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus teatas veebruari keskel plaanist rajada Eestisse suur konverentsikeskus. Taolise keskuse olemasolu võib EASi juhatuse liikme Martin Hirvoja sõnul tuua Eestisse 50 uut sündmust, 18 000 delegaati, 62 000 ööbimist ja vähemalt 15 miljonit eurot tulu aastas, lisaks üle 400 uue töökoha.

EASi tellitud konverentsiturismi uuring hindas keskuse parimaks asukohaks Tallinna kesklinnas näiteks Ülemiste City, Linnahalli või Noblessneri ja Lennusadama vahelist ala. Uuringu järeldusena soovitatakse ehitada konverentsi- ja messikeskus 5000 ruutmeetri plenaarsaali, lisaruumide ja 5000 ruutmeetri messipinnaga.

Eesti Konverentsibüroo andmeil jääb Eestisse igal aastal tulemata ligi 10 000-15 000 konverentsituristi seetõttu, et meil pole sobivaid ruume või lennuühendusi siia pääsemiseks. Samuti on konverentsibüroo tuvastanud ligi 450 rahvusvahelist erialakonverentsi osalejate arvuga kuni 4000 inimest, mis võiksid Eestisse tulla.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. March 2014, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing