Keskpangad ignoreerivad deflatsiooni

Juhan Lang 10. aprill 2014, 11:59

Kriitikud kurdavad, et USA Föderaalreservi esimees Janet Yellen koos rahvusvaheliste partneritega usuvad veendunult inflatsiooni kiirenemisse, ehkki tegelikult on õhus deflatsiooni märgid.

Bank of America rahvusvahelise majanduse uuringute kaasjuht Ethan Harris ütles Bloombergile antud intervjuus, et keskpankurid näevad seda, mida nad näha tahavad, süüdistades oma koduriikide madalas inflatsioonis ajutisi ja osaliselt siseriiklikke faktoreid.

Sellega riskitakse kestvamate ülemaailmsete mõjude - nagu nõrk nõudlus maailmaturul, jahtuvad toormehinnad ja palju muu - ignoreerimisega.

New Yorgis asuva Decision Economicsi juht Allen Sinai ütles, et liiga paljudes paikades üle maailma jääb inflatsioonitase alla ootuste, et pidada seda mööduvaks. Pea kaks kolmandikku Bloombergi jälgitud 121 majandusest kogeb väiksemat tarbijahindade kasvu kui kaks aastat tagasi.

Ülemaailmne inflatsioon oli veebruaris 2%, mis on väikseim näitaja alates 2009. aasta lõpust, mil maailm heitles majanduskriisiga. Muutusi on märgata ka investorite käitumises, kes on sel kuul USA börsil kaubeldavatest fondidest välja võtnud 436,4 miljonit dollarit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. April 2014, 11:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing