Ehituse ABC: varane kevad küttis tarbimist

Kaisa Gabral 30. aprill 2014, 13:41

Tänavu märtsis oli tööstuskaupade kaupluste käive 12% suurem kui aasta varem. Ehituse ABC emaettevõtte Optimera ASi  finantsjuhi Anton Kutseri hinnangul mõjutasid müüki soe kevad ja eelmise aasta palgakasv.

„Märtsi müük oli oluliselt mõjutatud sellest, et talv oli tugevalt soojem kui eelmisel aastal ja kevad algas samuti varem kui mullu. Meie märtsi tulemuses oli ka seda näha," kommenteeris Kutser ettevõtte müüginumbreid.

Tööstuskaupade kaupluste jaemüügi kasv, mis veebruaris oluliselt aeglustus, kiirenes märtsis taas. Kui veebruaris suurenes neis kauplustes jaemüük aastases võrdluses 5%, siis märtsis 12%. Keskmisest enam suurenes jaemüük veel ka tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes (kasv 32%) ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes (kasv 13%).

Kutsar ei usu, et tarbimise kasvu taga on tarbijate varasemast kordades suurenenud kindlustunne. "Ma ei arva, et tarbijate kindlustunne on sel aastal eelmisest parem. Ka teie lehe eelmise aasta läbiv teema oli, et reaalsissetulekud kasvasid, siis sel aastal ongi eelmise aasta sissetuleku kasvu näha. Märtsi tulemus meie sektoris on eelkõige seotud varasema kevade ja sooja talvega," rääkis Kutser.

Kui tavaliselt on sektori ettevõtetel hooaeg alanud aprillis, siis seekord algas see sooja ilma tõttu varem. "Seda, mis aasta jooksul juhtuma hakkab, ma täpselt kommenteerida ei saa, kuid seni me oma esialgseid prognoose korrigeerinud ei ole," rääkis Kutser.

Ta möönis, et Eesti on väike ja avatud majandusega riik ning kõik, mis mõjutab eksporti, mõjutab ka meie sisemajandust. "Inimesed tarbivad praegu oma eelmise aasta suurenenud sissetulekutest. Kuna talv oli soojem, siis olid ju ka küttekulud väiksemad - see aitas tarbimisele kaasa. Samuti oli börsihind kõigi aegade madalam, see oli isegi madalam kui enne turu avanemist. Eks see ka mõjutab inimesi tarbimisel," rääkis Kutser.

Kui aprilli tulemusi on tema hinnangul veel vara prognoosida, siis seda ta kinnitas, et esialgseid prognoose veel muudetud ei ole. "Meie sektoris on suured kuud veel ees. Praegu läheb kõik ootuspäraselt. Oleme valmis ka reageerima, kuid Eesti ettevõtjad on mõjutatud sellest, mis toimub Venemaal ja lähiturgudel. Meie sektor ei ekspordi väga Venemaale. Pigem tuleks vaadata seda, kuidas Soome ja Rootsi majandusel sel aastal läheb. Kui Soomes langus jätkub, mõjutab see kindlasti ka meid siin," lisas Kutser.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    30. April 2014, 13:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing