Mõttekoda: EKP loob ohtliku mulli

Rainer Saad 10. juuni 2014, 11:13

Saksa mõttekoja ZEW juht kritiseeris Euroopa Keskpanga möödunud nädala otsuseid, öeldes, et keskpanga tegevus tekitab varahindades ohtlikke mulle.

"Mul on halb tunne selle pärast. Ma olen mures, et Euroopa Keskpank loob odava raha poliitikaga uusi mulle," ütles ZEW juht Clemens Fuest Saksa ärilehele Handelsblatt. "Kõik omadused mulliks on olemas – kinnisvara ja aktsiate hinnad jätkavad tõusu ja võlakirjaturul on tootlused vaatamata kõrgele riskile langemas."

Euroopa Keskpank langetas eelmisel nädalal hoiuste intressimäära nullilt protsendilt -0,1 protsendile. Laenude baasintressimäära kärbiti 0,1 protsendipunkti võrra, 0,15 protsendile. Negatiivne hoiuseintressimäär jõustub 11. juunist.

Fuesti sõnul on nüüd 95protsendiline tõenäosus kvantitatiivse leevendamise programmiks, millega hakatakse ostma valitsuse võlakirju. Fuesti arvates on kvantitatiivne leevendamine järgmine samm, kuna eelmisel nädalal tehtud stiimulmeetmeid pole piisavad.

"Et Euroopa saaks kriisist üle, peavad ka Euroopa valitsused tegutsema, EKP üksi seda ei suuda," ütles Fuest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    12. June 2014, 07:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing