USA lasi viie aastaga tuulde pool triljonit

Mait Kraun 09. juuli 2014, 14:31

USA valitsuse hinnangul tegid nad eelmisel aastal riigieelarvest 100 miljardi dollari eest makseid inimestele, kes ei oleks pidanud seda raha saama.

Näiteks tehti üleliigseid maksusoodustusi peredele, kes selleks ei kvalifitseerunud, jagati töötutoetust neile, kes olid tegelikult tööl ja pakuti meditsiinilist abi inimestele, kes seda ei vajanud. Kongressi uurimisgrupp ütles, et tegelik summa võib isegi suurem olla.

„Keegi ei tea täpselt kui palju raha täpselt valesse kohta läheb. Valitsuse enda numbrite järgi on viimase viie aasta jooksul läinud valesse kohta pool triljonit dollarit,“ ütles esindajatekoja liige John Mica.

„Kõige suuremaid vigu tehakse programmides, mis on mõeldud nende jaoks, kes vajavad kõige suuremat abi – lapsed, vanurid ja madala sissetulekuga pered.“

Mõned valed väljamaksed on tingitud ka pettustest. Teised on tekitatud tahtmatult. Näiteks tehakse palju kirjavigu ning ei kontrollita piisavalt hästi, kas inimesed vastavad nõuetele, et saada riigieelarvest toetust.

Näiteks programm, mille abil tehakse vaestele maksutagastusi, tegi vigu 24 protsendil maksetest. See tähendab, et 60,4 miljardilisest eelarvest maksti valesse kohta lausa 14,5 miljardit dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2014, 07:45
Otsi:

Ava täpsem otsing