Juhan Lang • 8. august 2014 kell 11:34

Naftatootjad vedasid Vene börsi tõusule

Eile kolme kuu põhja vajunud Vene peamine aktsiaindeks Micex on täna 1,51% tõusnud.

Eeskätt kütusetootjate aktsiad on tõusuteele aidanud teade USA presidendi Barack Obama antud volitusest Iraagi õhurünnakuteks.

Venemaa suuruselt teine naftakompanii Lukoil on täna kerkinud 1,60% ja teist päeva tõusnud idanaabri gaasihiiu Gazpromi aktsia on täna Moskva börsil 1,36% plussis. Venemaa suurim supermarketite kett Magnit on toiduainete impordikeelu tõttu täna taandunud 0,3% jagu peale eilset 5,2% langust.

Kõik Euroopa peamised aktsiaindeksid on täna endiselt punases, ent Obama Iraagi teemaline sõnavõtt on pannud investorid kaitset otsima. Üheks tormisadamaks on osutunud nafta. Moskvas asuva varahaldusfirma Kapital Asset Managementi haldur Vadim Bit-Avragim rääkis uudistekanalile Bloomberg, et tänane tõus on väike kergendusralli vastukaaluks eilsetele kaotustele.

„Enamgi veel, naftahinnad on USA potentsiaalsete õhurünnakute tõttu üleval,“ tõdes ta. Bloombergi andmetel on Micexi indeksis täna energiaettevõtete aktsiad tõusnud 1%, finantsettevõtete ja tervishoiuga tegelevate firmade osakud on vastavalt tõusnud 1,4% ja 5,2%.

Samal ajal on Venemaa siiani 21 maailma arenevast aktsiaturust kõige odavam. Moskvas asuva UralSib Financiali peastrateeg Slava Smolyaninov ütles täna, et kuna Venemaa börs on viimastel päevadel tõsiselt ülemüüdud, usuvad osad investorid, et praegu on hea aeg sisenemaks mõnedesse ohutumatesse investeeringutesse nagu hea rahavoo ja dividendipoliitikaga eraettevõtted.

Hetkel kuum