Tartu: Kaubamaja seisukoht on vale

Rainer Saad 26. august 2014, 15:33

Tartu linna teatel ei ole Tallinna Kaubamajal alust reklaamimaksu tagasi nõuda ning ettevõtte selline seisukoht on vale.

Tartu linnasekretäri Jüri Mölderi selgitusel on Tartu Linnavalitsus on kõik tagastusnõuded jätnud rahuldamata. Mölderi selgitusel on Tallinna Kaubamaja tagastusnõuetes mainitud perioodil Tartu linnas kehtinud reklaamimaks kahes redaktsioonis, kuid seejuures mõlemad määrused on kehtestatud kohalike maksude seaduse alusel ning on linnavalitsuse hinnangul kooskõlas kehtiva õigusega. "Kuna mõlemad määrused on kehtivad ja õiguspärased, siis on need kuulunud ja kuuluvad vaidlusteta täitmisele", sõnas Mölder.

"Reklaamimaksu tagastusnõuete esitajate seisukoht, et reklaamimaksu regulatsioon on juba kehtestamisest alates olnud selges vastuolus põhiseadusega, on pelgalt nende seisukoht. Hetkel ei ole vaidlust selle üle, et nii kohalike maksude seaduse sätted kui ka Tartu linnas kehtiv maksumäärus on kehtivad ja neist tuleneb tagastusnõuete esitajatele kohustus reklaamimaksu tasuda. Kuna reklaamimaksu maksumäärus kehtib, siis ei olnud linnavalitsusel võimalust käituda muul moel, kui jätta tagastusnõuded rahuldamata. Maksumenetluses ei ole paraku võimalik hinnata reklaamimaksu alase regulatsiooni põhiseaduspärasust," selgitas Mölder.

Ta jätkas, et edasises kohtumenetluses on kohtul võimalik hinnata ka reklaamimaksu alase regulatsiooni põhiseaduspärasust. "Õigustloova akti põhiseadusele vastavust kontrollib teatavasti Riigikohus ning Riigikohus võib tunnistada jõustunud õigustloova akti või selle sätte põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks. Seniks kuni Riigikohus ei ole reklaamimaksu alase regulatsiooni osas asunud seisukohale, et see on vastuolus põhiseadusega, on väidetav põhiseadusvastasus pelgalt tagastusnõuete esitajate hinnang ja reklaamimaksu alane regulatsioon kuulub jätkuvalt täitmisele," selgitas Möldes. ta lisas, et Tartu Linnavalitsuse hinnangul vastuolu põhiseadusega antud juhul aga ka ei esine.

Tartu Linnavalitsusel on vaidlus reklaamimaksu tasumise üle Kaubamaja ASga, Tartu Kaubamaja Kinnisvara OÜga, Selver ASga, Rimi Eesti Food ASga, Prisma Peremarket ASga, Northern European Outdoor Media OÜga, Neste Eesti ASga, ClearChannel Estonia OÜga ja JCDecaux Eesti OÜga. Kõikide eelnimetatute nimel esitas käesoleval suvel reklaamimaksu tagastusnõuded Advokaadibüroo Sorainen AS. Tagastusnõuete kogusumma on ca 390 000 eurot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. August 2014, 18:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing