JPMorgan: Vene börs kukub 50% 

Juhan Lang 29. august 2014, 15:25

USA suurim pank JPMorgan kutsub täna klientidele saadetud infokirjas üles Venemaaga kokkupuudet vähendama.

Panga analüütik Alex Kantarovich märgib, et viimaste päevade sõjalise konflikti kiire eskaleerumine Ukrainas on vähendanud lootusi pingete leebumisele. Oodatud leevendust ei toonud ka teisipäeva õhtul toimunud Ukraina presidendi Petro Porošenko ja Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumine.

„Halvima stsenaariumi järgi, mis nüüd tundub üha tõenäolisem, võib tugev surve aktsiatele pikeneda,“ toonitas Kantarovich. „Usume, et Ukraina olukorra halvenemine võib kaasa tuua Lehmani-stiilis šoki.“

2008/2009 aasta kriisil praeguse olukorraga võrreldes on analüütiku sõnul siiski olulisi erinevusi. Seda iseloomustab stabiilne nafta hind ja ka majanduse kokkutõmbumine ei pruugi tema hinnangul olla samavõrd sügav.

Teisest küljest on tema kinnitusel võimalikest sanktsioonidest tingitud riskid praktiliselt piiritud. Analüütiku hinnangul võib aktsiaindeks langeda 50% ja aktsiate P/E ehk aktsia hinna ja aktsia kohta teenitava kasumi suhe kuni 40%.

Sealjuures toob pank ühe riskifaktorina välja sündmuste käigu raskesti ennustatavuse. „Turud ei eelda enam konfliktile kiiret ja lihtsat lahendust ja pigem tundub meile tõenäolisem halvem kui parem,“ leidis Kantarovich. „Seetõttu soovitame vähendada kokkupuudet Venemaaga ja eristada hoolikalt erinevaid sektoreid ja nimesid.“

Pank toonitab infokirjas, et äge surve hinnatundlikele tarbijatele suurendab kaubandussõdu. „Rõhutame taas, et parim kaitse hõlmab eksportijaid ilma soovimatu poliitilise kuuluvuseta, sest nemad lõikavad kasu ka nõrgenevalt rublalt,“ kirjutas Kantarovich. „Eile nähtud müügilaine, illustreerib seda fenomeni hästi.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2014, 10:31
Otsi:

Ava täpsem otsing