5. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

RM: hinnalangus on lühiajaline

Augusti hinnalanguse taga oli importkaupade jätkuv odavnemine ning elektri börsihinna langus juuli kõrgtasemelt, hindas rahandusministeerium.

Statistikaameti täna avaldatud andmetel langesid hinnad augustis kuuga 0,3 protsenti ning aastases võrdluses ulatus hinnalangus 0,7 protsendini. Euroala inflatsioon alanes augustis esialgsel hinnangul energiahindade languse tõttu 0,3 protsendini.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase sõnul on välisturgudel naftasaaduste ning osa toiduainete hinnad languses, mis mõjutab ka siinset hinnataset. "Toiduainete hinnalangust veab nii Eestis kui ka Euroopas laiemalt puu- ja köögiviljade odavnemine. Köögivili oli augustis hea saagikuse tõttu viiendiku võrra odavam kui aasta tagasi. Seevastu piimatoodete odavnemine välisturgudel ei ole siinsetesse hindadesse veel jõudnud," kommenteeris Pungas.

Suurenenud nafta toodang ning riskid Euroopa ja Hiina kasvuväljavaadete osas põhjustasid nafta hinnalanguse augustis selle aasta madalaimale tasemele. Sel põhjusel on energiatoodete hinnalangus jätkunud. Kütus ja soojus on aastaga odavnenud ligi 4 protsenti.

"Hindade langus on lühiajaline ning selle taga on inimeste sundkulutuste vähenemine. Rahandusministeeriumi suvise prognoosi kohaselt hakkab hindade langus sügisel pidurduma ning pöördub järk-järgult kasvule energiatoodete hinnalanguse pidurdumise ning osa toiduainete oodatava kallinemise tõttu," ütles Pungas. 

Lisaks on tema sõnul hakanud geopoliitiliste pingete ning euroala rahapoliitika lõdvendamise mõjul euro viimastel kuudel odavnema, pidurdades impordihindade langust. "Aasta kokkuvõttes võib oodata 0,3-protsendilist inflatsiooni. Järgmise aasta alguses kergitavad inflatsiooni ka riigi meetmed, millest valdava osa moodustab alkoholiaktsiisi tõstmine," prognoosis Pungas.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt