• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tammemäe: patiseisust päästab leping

  Aare Tammemäe (Redgate Capital)Foto: Julia-Maria Linna, Äripäev

  Redgate Capitali partneri ja juhatuse liikme Aare Tammemäe tuleb juhul, kui osalus jaguneb ettevõtettes 50:50, leida lahendus juba ettevõtte loomisel suunates tähelepanu põhikirjalle ja osanike vahelistele lepetele ning mitte loota ettevõtjaportaalis pakutavale nn tüüppõhikirjale.

  "Minu kogemusel esineb 50:50 osaluse jagunemist vähe. Kuid ma ei väldiks seda. Elustiili äride puhul võib seda esineda sagedamini. Sellisel juhul tuleb leida juba ettevõtte loomise faasis aega, et tegeleda põhikirja ja osanike lepetega ning mitte loota ettevõtjaportaalis pakutavale „tüüp-põhikirjale“," kommenteeris Tammemäe."Lepetega saab sätestada juhatuse liikmete valimise ja hääletuste protseduurid ka patiseisu korral, volitused ning osanike ärist väljumised tulevikus. Siiski on lihtsamad variandid, kus ühel osapoolel on suurem osalus äris, sel juhul on juhtimislikult poolte kohustused oluliselt lihtsamini defineeritavad."Äripäev kirjutas eile artikli sellest, et ettevõtja Toivo Annus läks riidu oma äripartneriga ning tüli lahendamist segas, et kahel omanikul on ettevõttes kummalgi 50protsendiline osalus.Näiteks Allan Martinson on öelnud, et riskikapitalistid ja teised investorid jälgivad seda, et osalus ei jaguneks võrdselt ja et kõige parem oleks kolm osanikku. "Kolme osapoolega ei saa tekkida patiseisu – ehk häälte võrdset jagunemist. Kui ei saavutata konsensust, siis kaks osanikku on ühest tavaliselt üle. Kuid ka kolme osapoole puhul peaks tähelepanelikult üle vaatama ettevõtte põhikirja ning tegema aktsionäride leppe, vastasel juhul võidakse ühest osanikust „üle sõita“," selgitas Tammemäe.Tammemäe jälgib osaluse jagunemisel seda, kas tegevjuhid või võtmeisikud omavad ettevõttes osalusi. "Tavaliselt seob see inimesed pikaajaliselt ettevõttega ning paneb nad mõtlema omanikele sarnaselt, isegi kui osalused ei ole suured," selgitas Tammemäe. "Vaatame ka seda, kas osanikel on sõlmitud osanike leping. See on eriti oluline ettevõtte osade müügi korral– sest kui müüakse vähem, kui 100%, ei soovi uus investor tulla osanikuks, kui pole hästi reguleeritud osanike vahelised suhted," lausus Tammemäe.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.