MTA: ettevõtjad tahavad maksuinfo avaldamist

10. oktoober 2014, 17:17
Maksuameti peadirektor Marek Helm.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141010/NEWS/141019959/AR/0/AR-141019959.jpg

Avalik maksuinfo on ennekõike ettevõtetele endile järelduste tegemiseks, märkis maksuameti peadirektor Marek Helm.

Maksuamet avalikustas täna esmakordselt Eesti suurimad maksumaksjad. Maksuameti peadirektori Marek Helmi sõnul tuli ettevõtete makstud maksude avalikustamise mõte umbes aasta tagasi ühelt maksupettuste vähendamise komisjonis ettevõtjatelt endilt. „See on oluline, sest ma leian, et riigi poolt sellist asja ilma ettevõtjate toetuseta polekski võimalik,“ ütles ta.

Helm märkis, et ta hoidub teadlikult ise laekunud maksunumbreid tõlgendamast. „Kindlasti ei tohiks neid võtta üks-ühele, nii, et üks number jutustabki midagi lõpuni,“ ütles ta. Näiteks kui on tabelis kirjas, et mõni ettevõte ei maksnud viimase kahe kuu jooksul makse, siis see ei tähenda, et ka tegelikult on selles ettevõttes kõik halvasti. Nimelt kui tasutud riiklike maksude summa on tabelis null, siis võib lisaks maksude mittetasumisele olla põhjus, et tegemist on eksportiva ettevõttega, ettevõtte soetus on selles perioodis suurem kui müük või isik kuulub käibemaksugruppi, kus grupi esindusisik deklareerib ka teiste grupi ettevõte käibe ja tasub käibemaksu.

Helm lisas, et avalikustatud maksud jutustavad enim just ettevõtjatele endile. „See, kuidas ettevõtted saavad numbreid tõlgendada ja mida saab neist järeldada, on puhas arenguvõimalus,“ ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2014, 17:17

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing