Eliisa Matsalu • 10. oktoober 2014 kell 10:44

Kalm: riik ei tohiks olla suurim maksumaksja

Eesti Telekomi juht Valdo Kalm on ettevõtete makstud maksude avaldamine positiivne.  Foto: Raigo Pajula

Riigiasutused ei tohiks maksta iseendale enim tööjõumaksu, leiab Eesti Telekomi juht Valdo Kalm. Ettevõtete makstud maksude avalikustamine on tema sõnul aga igati tervitatav.

Maksuamet avalikustas täna esmakordselt Eesti suurimad maksumaksjad. Andmetest ilmnes, et kümnest suurimast tööjõumaksu maksjast on seitse riigiasutused. Ettevõtetena maksab enim tööjõumakse Elion Ettevõtted AS.

Eesti Telekomi juht Valdo Kalm ütles, et kui kümnest suurimast tööjõumaksu maksjast on koguni seitse riigiasutused, on tegu halva näitega. Tema sõnul on loogiline, et riigiasutustes lihttööd naljalt ei leia, ent kui riigi osakaal on tööjõumaksu laekumises niivõrd suur, on turu osakaal paigast ära. „See ei tohiks kindlasti nii olla,“ märkis ta. Kalm lisas, et riigil on vaja tõsiselt ohjata palgakasvu ja hinnata adekvaatselt tööperekondi ja loodavat väärtust ehk tööefektiivsust.

Maksuameti avaldatud andmed ettevõtete makstud maksude kohta on Kalmi sõnul igati positiivne. „Ma olen üldse läbipaistvuse poolt. See on ärikultuuri üks osa,“ lausus Kalm. Tema sõnul on loogiline, kui ettevõtted näitavad ka enda investeeringuid ja makstud dividende. „Ma ei näe selles mitte mingit probleemi,“ ütles Kalm, lisades, et mõistagi on maksude maksmisel oma loogika – mida suurem ettevõte ja rohkem töötajaid, seda rohkem ka makstakse.

Nii Elionis kui ka EMTs on Kalmi sõnul alati olnud raamatupidamises printsiibiks, et kõhkluse korral, kas tuleb mingi tehingu pealt makse maksta või ei, siis seda pigem tehakse. „See peaks ka maksuameti tabelis kajastuma, et oleme riigi ees ausad,“ ütles ta.

Hetkel kuum