Sirje Rank • 9. detsember 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Kreeka peaministrilt osav manööver

Stavros Dimas
Stavros Dimas  Foto: Scanpix/Reuters

„See on Samarase poolt kalkuleeritud risk, mis tegelikult on päris osav manööver,“ kommenteeris Kreeka peaministri ootamatut otsust presidendivalimised ettepoole tuua Saksamaa kantsleri partei CDU aseesimees Michael Fuchs.

„See võib tulemuslikuks osutuda. Ta teab, mis ta teeb,“ ütles Fuchs agentuurile Bloomberg. Kreeka börs kukkus täna kivina, kuna juhul, kui peaministri esitatud kandidaat parlamendis vajalikku kvalifitseeritud enamust ei saa, tulevad Kreekas erakorralised valimised. Arvamusküsitlused näitavad suurt võidulootust Alexis Tsiprase juhitud Syriza parteile, mis on lubanud läbi suruda Kreeka suure võlakoorma vähemalt osalise mahakandmise.

Samaras esitas presidendikandidaadiks endise Euroopa Komisjoni keskkonnavoliniku Stavros Dimase. Dimas on New Yorgis hariduse omandanud jurist, kes seitsmekümnendatel aastatel töötas Maailmapangas ja valiti seejärel kümme korda järjest Kreeka parlamenti.

Eile otsustasid euroala rahandusministrid anda Kreekale kaks kuud ajapikendust euroala abiprogrammi lõpetamiseks, kuna programmi tingimuste täitmist koosnev troika (Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMFi esindajatest koosnev instants) ei saa viimase ülevaatusega aasta lõpuks valmis.  Kõnelused Kreeka ametivõimudega on takerdunud, kuna Kreeka valitsus ei taha enam nõustuda täiendavate kärbetega.

Eurogrupp otsustas, et Kreeka saab kaks kuud lisaaega ja seejärel on eurogrupp valmis kaaluma Kreekale n-ö julgestuslaenu andmist puhuks, kui riigil tekib uuesti raskusi turgudelt rahastust saada.

Kreeka presidendivalmistel toimub kolm hääletusvooru. Valitsusel on 300-liikmelises parlamendis vaid 155 häält. Kui president valitud ei saa, tulevad erakorralised valimised.

Otsusega tuua presidendivalimised vaarasemale ajale kui tuleva aasta veebruar, asetab Samaras Syriza olukorda, kus nad võivad valimised võita vaid kuu aega enne Kreeka abiprogrammi lõppemist, kus Kreekal ei ole enam mingit välist tuge.

„See võib nende õppimisvõimet tagant aidata, et halvimat ära hoida,“ Kommenteeeris Ateena ülikooli Euroopa poliitika professor George Pagoulatos.

Valitsuse otsus oli õige samm, leidis ka Ateena arvamusuuringute firma Alco juht Costas Panagopoulos. „Parlamendisaadikute ja Kreeka elanike ette seatud dilemma tugevdab Kreeka positsiooni läbirääkimistel troika ja Kreeka kreeditoridega,“ ütles ta. „Selle sammuga lühendab valitsus teadmatuse ja ebakindluse perioodi, mis oleks riigile väga negatiivse mõjuga,“ ütles ta.

„Samaras teab, et ta peab looma poliitilise selguse,“ ütles eile Samarasega telefonitsi vestelnud Michael Fuchs.

„Turul võiks olla rohkem usaldust,“ kommenteeris Kreeka peaministri otsust täna Brüsselis ka Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Pierre Moscovici. Volinik tunnustas Kreekat tehtud jõupingutuste ja reformide eest ning kordas kreeditoride valmisolekut Kreekat vajadusel edasi toetada.  

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt