• Jaga lugu:

  Kreeka peaministrilt osav manööver

  Stavros DimasFoto: Scanpix/Reuters

  „See on Samarase poolt kalkuleeritud risk, mis tegelikult on päris osav manööver,“ kommenteeris Kreeka peaministri ootamatut otsust presidendivalimised ettepoole tuua Saksamaa kantsleri partei CDU aseesimees Michael Fuchs.

  „See võib tulemuslikuks osutuda. Ta teab, mis ta teeb,“ ütles Fuchs agentuurile Bloomberg. Kreeka börs kukkus täna kivina, kuna juhul, kui peaministri esitatud kandidaat parlamendis vajalikku kvalifitseeritud enamust ei saa, tulevad Kreekas erakorralised valimised. Arvamusküsitlused näitavad suurt võidulootust Alexis Tsiprase juhitud Syriza parteile, mis on lubanud läbi suruda Kreeka suure võlakoorma vähemalt osalise mahakandmise.
  Samaras esitas presidendikandidaadiks endise Euroopa Komisjoni keskkonnavoliniku Stavros Dimase. Dimas on New Yorgis hariduse omandanud jurist, kes seitsmekümnendatel aastatel töötas Maailmapangas ja valiti seejärel kümme korda järjest Kreeka parlamenti.
  Eile otsustasid euroala rahandusministrid anda Kreekale kaks kuud ajapikendust euroala abiprogrammi lõpetamiseks, kuna programmi tingimuste täitmist koosnev troika (Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMFi esindajatest koosnev instants) ei saa viimase ülevaatusega aasta lõpuks valmis.  Kõnelused Kreeka ametivõimudega on takerdunud, kuna Kreeka valitsus ei taha enam nõustuda täiendavate kärbetega.
  Eurogrupp otsustas, et Kreeka saab kaks kuud lisaaega ja seejärel on eurogrupp valmis kaaluma Kreekale n-ö julgestuslaenu andmist puhuks, kui riigil tekib uuesti raskusi turgudelt rahastust saada.
  Kreeka presidendivalmistel toimub kolm hääletusvooru. Valitsusel on 300-liikmelises parlamendis vaid 155 häält. Kui president valitud ei saa, tulevad erakorralised valimised.
  Otsusega tuua presidendivalimised vaarasemale ajale kui tuleva aasta veebruar, asetab Samaras Syriza olukorda, kus nad võivad valimised võita vaid kuu aega enne Kreeka abiprogrammi lõppemist, kus Kreekal ei ole enam mingit välist tuge.
  „See võib nende õppimisvõimet tagant aidata, et halvimat ära hoida,“ Kommenteeeris Ateena ülikooli Euroopa poliitika professor George Pagoulatos.
  Valitsuse otsus oli õige samm, leidis ka Ateena arvamusuuringute firma Alco juht Costas Panagopoulos. „Parlamendisaadikute ja Kreeka elanike ette seatud dilemma tugevdab Kreeka positsiooni läbirääkimistel troika ja Kreeka kreeditoridega,“ ütles ta. „Selle sammuga lühendab valitsus teadmatuse ja ebakindluse perioodi, mis oleks riigile väga negatiivse mõjuga,“ ütles ta.
  „Samaras teab, et ta peab looma poliitilise selguse,“ ütles eile Samarasega telefonitsi vestelnud Michael Fuchs.
  „Turul võiks olla rohkem usaldust,“ kommenteeris Kreeka peaministri otsust täna Brüsselis ka Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Pierre Moscovici. Volinik tunnustas Kreekat tehtud jõupingutuste ja reformide eest ning kordas kreeditoride valmisolekut Kreekat vajadusel edasi toetada.  
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Robert Sarv: palun terve inimese passi
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Apranga tuli aastatagusest kahjumist välja
Leedu rõivafirma Apranga Grupp teenis esimesel poolaastal 81,2 miljoni eurose käibe juures 0,957 miljonit eurot kasumit. Eelmisel aastal samal ajal oli ettevõte 0,579 miljoni euroga kahjumis, selgub börsiteatest.
Leedu rõivafirma Apranga Grupp teenis esimesel poolaastal 81,2 miljoni eurose käibe juures 0,957 miljonit eurot kasumit. Eelmisel aastal samal ajal oli ettevõte 0,579 miljoni euroga kahjumis, selgub börsiteatest.
Teeni 200 000 eurot, tuleb kõigest rahandusministri isa võlg sisse nõuda
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kui kasv jätkub, siis augusti lõpus võib oodata 2000 nakatunut päevas
Üritustel osalevate inimeste arvu piiramiseta saame näha septembri keskpaigal juba kuni 2500 haigestunut päevas, kõlas terviseameti pressikonverentsil.
Üritustel osalevate inimeste arvu piiramiseta saame näha septembri keskpaigal juba kuni 2500 haigestunut päevas, kõlas terviseameti pressikonverentsil.