Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Click & Grow tahab kõrbesse oaase rajada

    Click & Grow juht Mattias Lepp Tartu kontoris koos nutikate taimeaedadega, kus saab kasvatada korraga kolme erinevat taime.Foto: Andres Haabu

    "Me tegelikult oleme juhtimas revolutsiooni," ütles nutikaid lillepotte tootva Click & Grow juht Mattias Lepp, kelle eestvedamisel hakatakse Dubaisse rajama linnafarmi, kus inimesed saavad ise omale toitu kasvatada.

    Eile teatas Click & Grow, et alustab tubase linnafarmi rajamist Dubaisse ja seejärel ka teistesse linnadesse Araabia maades. Poole aasta pärast tahetakse teha linnafarm kättesaadavaks igale inimesele, kes soovib kodus taimi kasvatada. Intervjuust ettevõtte asutaja ja juhi Mattias Lepaga selgub, et sellega ei piirduta ning eesmärk on luua rohealasid, mis võimaldaks taimi ka välitingimustes kasvatada.
    Kas teie uus toode on midagi täiesti teistsugust, kui nutikas taimede kasvatamine?
    Tegelikult ei ole, see on üsna sama asi. Me oleme kogu aeg oma tehnoloogiat arendanud ja täiendanud, aga seda baastehnoloogiat, mida kasutame oma hobitoodetes, kasutame ka suuremal skaalal. Eesmärk on muuta üsna kallis ja keeruline linnafarmitehnoloogia odavaks ja lihtsaks, nii et ta võiks jõuda iga inimeseni. Me räägime väga palju linnafarmindusest ja ütleme, et see on tulevik, aga siiani ei ole olnud ühtegi mõistlikku tehnoloogiat, mis seda ideed kannaks. Click & Grow'l on nüüd see tehnoloogia olemas.
    Mida linnafarmindus endast kujutab?
    See tähendab intensiivse farminduse liikumist linnaruumi ehk kodudesse ja kodu lähedale. Üks intensiivse põllumajanduse juures olev reostaja on transport, see võiks ära kaduda, et inimesed saaksid oma toidu kätte kiiresti. Teine aspekt on see, et toimuks vähem raiskamist ja inimesed saaksidki oma kodus või kodu lähedal kasvatada nii palju, kui neil vaja läheb.

    OÜ Click & Grow

    Omanikud: Helen Rägo, Ivar Siimar ja Guido Kundla (WNB Project OÜ), Primo Holding Lmtd (Suurbritannia)

    Asutaja: Mattias Lepp

    Täistööajaga töötajaid: 6 (Dubais on 11 inimest)

    Omab 100% tütarettevõtet  Click & Grow US Inc (USA)

    Käive: 2012 – 0,7 mln eurot, 2013 – 1,4 mln eurot

    Ärikahjum: 2012 – 143 000 eurot, 2013 – 121 000 eurot

    Käibelt suurimad turud 2013: USA, Eesti, Venemaa

    Statistika näitab, et me jõuame 2050. aastaks 10 miljardi inimeseni, kellest suurem osa elab linnades ja meil on vaja tänasega võrreldes umbes 70% rohkem toitu. Tänapäevane põllumajandus seda igal juhul välja ei kannata.
    Mismoodi see Dubai elanikele salati kasvatamine välja hakkab nägema?
    See on test, et näidata, millised need farmid umbes välja näevad. Me otsime selleks seal kohta, praegu on paar võimalust olemas ja need on tõesti sellised kohad, kus inimesed saavad tulla ja reaalselt oma silmaga näha.
    Missugune see koht olemas peaks?
    Meie tehnoloogiale on koht suhteliselt ükskõik. Me eeldame, et see on siseruum, kas inimese köök, maja kelder, restorani sein, restorani köök, lasteaed, mis iganes.
    Kas selle farmi abil saavad ka juba inimesed ise kodus kasvatada?
    Me ehitame sinna sellist pilooti, millest võiks välja kasvada see, et tuleme välja reaalselt kodus töötavate farmidega. Meil on omal kontoris olemas väiksema farm, mis võiks kodudes olla, aga nüüd tahame selle viia avalikku ruumi, et inimesed saaksid seda kontseptsiooni näha. Selle puhul kasvatame ikkagi ise, esialgu ei ole meie eesmärk kellelegi toitu toota, vaid pigem kontseptsiooni tutvustada.
    Click & Grow nutika linnafarmi prototüüpFoto: Click & Grow

    Araabias hakkab Click & Grow tegema koostööd sealse ettevõttega K2O, mis aitab eestlasi toote müügiga. Lepa sõnul on nende partneri puhul olulisem mitte konkreetne ettevõte, vaid selle taga olevad kaks ärimaailmas tugevat perekonda. Esimene on Al Habtoor Group, mis on Araabia suurim hotellide-autode vahendaja ja üks suurimaid ehitusfirmasid. Teine pere on haiglate ja meditsiinikeskuste omanik.

    Miks te otsustasite oma tootega Dubaisse minna?
    Eestis keegi eriti ei käi, siin on kehv lennuühendus ja meil on iga maja taga peenramaa, kus inimesed midagi kasvatavad. Meie tehnoloogia ei ole väga Eesti jaoks. Ma olen mõnda aega vaadanud, kus sellist suuremat pilooti teha. Mitmete asjade kokkulangevusel tundus, et Dubai ja Araabia laiemalt on selline koht, kus on meie tehnoloogia väga hästi vastu võetud, kus me müüme väga palju ja kus on vajadus võib-olla kõige suurem.
    Kas Araabia oli teie esimene eelistus?
    Ma ei ütleks nii. Kõigepealt mõtlesime oma põhituru USA peale, aga Araabia huvi on olnud oluliselt suurem kui huvi USAst.
    Kas huvi oli konkreetselt selle uue toote vastu või juba varem?
    Araabia on meil USA kõrval suuruselt teine turg. Meie tooted on saadaval üle Araabia, alates maailma kõige suuremast kaubanduskeskusest Dubai Mallist.
    Miks just seal teie toodete vastu sedavõrd suurt huvi tuntakse?
    Eks see on ilmselt sellest, et inimesed ei ole seal harjunud midagi kasvatama ja iga rohulible tundub neile üsna suure imena. Neil on see natuke suurem väärtus kui meil, et viskame seemne maha ja see läheb praktiliselt kohe kasvama, kui päikest on. Seal on inimestel olemas rohelise ja elava soov, ilmselt meie toode on selle sooviga hästi kokku põrganud.
    Idee on teil paigas, kuid kuidas te seda nüüd realiseerima hakkate?
    Järgmiseks saadame oma testmoodulid sinna ja paneme loodetavasti aasta alguses püsti esimesed kasvuriiulid ja teeme ära esmased mõõtmised. Siis saame selle projektiga edasi liikuda. Meie eesmärk on järgmise poole aasta jooksul farm püsti saada.
    Millal inimesed saavad hakata seda omale koju muretsema?
    Me tahaksime hakata neid müüma tõenäoliselt juba järgmise aasta teises pooles. Me oleme eeltööd teinud päris palju ja mõneti see Araabia projekt ongi rohkem turundusliku eesmärgiga. Sellega seoses üritame pool aastat hiljem reaalselt toote müüki tuua.

    Click & Grow esimene toode tark lillepott töötab patareidel. Potis olevaid seemneid ümbritseb kõrgtehnoloogiline süsteem, mille abil kastetakse ja väetatakse taimi just nii palju kui neid vaja on ning täpselt õigel ajal. Potis on taimekassett, mis meenutab oma põhimõttelt tavalise printeri tahmakasseti, ainult et tahma asemel sisaldab seemneid. Sarnasel põhimõttel on ettevõte loonud ka nn targa taimeaia, kus saab kasvatada korraga kolme taime. Linnafarmidesse mahub 30-60 taime.

    Kui tulus see projekt teie jaoks on?
    Click & Grow eesmärk on tegelikult see, et me järgmised 5-10 aastat oleksime maailmas nr 1 linnafarmide tootja. Ehk kui meie lapsed tulevikus söövad lasteaias toitu, siis seda ei tooda mitte kuskilt Hispaaniast või Hollandist, vaid see tuleb nende enda seina pealt ja Click & Grow seadmetest. Me usume, et see trend on liikumas selliselt üle kogu maailma. Meie jaoks on see tegelikult väga selgelt mitte ainult rahaline projekt, kuigi raha on oluline. See on suurema visiooni ja eesmärgiga seotud.
    Kui kulukas oli teile selle farmi süsteemi väljatöötamine?
    On ikkagi väga kulukas. Kui siin on hästi palju räägitud, et meie tehnoloogia on lihtne hüdropoonika (vesiaiandus - toim), siis see nii ei ole. Selle tehnoloogia keskmes on väga keerulist materjaliteadust, on väga keerulised sensorid välja arendatud, et see hind saada väga madalaks.
    Näiteks Panasonic tuli välja oma köögimooduliga, mis on umbes poolteist meetrit pikk, 30 cm lai ja umbes 70 cm kõrge, selline kast, mille hind oli 70 000 dollarit. See on kolossaalne! Meie samalaadne moodul maksab kuskil vahemikus 400-700 dollarit.
    Paratamatult tekib küsimus, kuidas te olete saanud hinna nii madalaks teha. Kas sellest kvaliteet ei kannata?
    Küsimus ilmselt ongi selles, et kui tuleb mõni inimene, kes on valdkonnast väljas, nagu mina, kui hakkasin tegelema Click & Grow'ga, ma ei teadnud taimekasvatusest suurt midagi. See andis meile väga palju eeliseid, sest küsisime väga rumalaid küsimusi. Taimekasvatus ja toidukasvatus on üks traditsioonilisemaid ja kõige aeglasemalt arenevaid valdkondi maailmas. Selles väga palju innovatsiooni ei toimu.
    Me oleme võtnud keerulised asjad ja teinud väga lihtsaks, nagu ükski põllumajandusinimene ei teeks. Aga see töötab ja meie toit, salat või basiilik, on kordades kvaliteetsem kui see, mida poest ostame. Meie tehnoloogia eelis on see, et suudame tänu suurele täpsusele panna taimed stressi olukorda mingisuguses kasvuperioodis, mis tähendab, et need taimed hakkavad genereerima bioaktiivseid aineid, vitamiine, antioksüdante jne. Näeme, et mitte meie kvaliteet ei kannata, vaid meie taimed on kvaliteetsemad ja tervislikumad.
    Kas see ei ole kahjumlik ettevõtmine, kui kulutate arendusele palju, aga küsite madalat hinda?
    See on kahe otsaga asi. Me tegelikult oleme juhtimas revolutsiooni. Ükski meie konkurent väga linnafarme ei ehita. Sellel on üks põhjus - tehnoloogiad, mida kasutatakse, on üle mõistuse kallid ja need on väga vähe skaleeritavad. Näiteks, kui ma ehitan valmis endale ühe sellise riiulitest koosneva farmi, siis sensorid, pumbad, mikserid, kõike, mida selle jaoks kasutan, ei saa ma kasutada nelja korteriga maja süsteemis või näiteks restorani varustavas süsteemis või linnajagu varustavas süsteemis. Meie tehnoloogia puhul ongi eriline see, et ta on äärmiselt skaleeritav, me kasutame väikeses kodufarmis, mis kasvatab umbes 30 või 60 taime, sama tehnoloogiat, mida kasutame suure maja farmis või restoranis. Ainuke vahe on see, et rohkem on plastikust riiuleid, mis on kõige väiksem selle asja juures.
    Te peate läbirääkimisi Araabia Ühendemiraatide energiasõltumatu linna Masdar City rohealade loomiseks. Kas see ei lähe teie esialgsest tootest juba väga kaugele?
    Ta on ikkagi väga selgelt nende farmidega seotud. Pigem tahame seal koostööd teha ja leida võimalusi kaasata sealseid teadlasi ja tudengeid. See on suhteliselt hea baaskoht, kus tuleviku teadust ja ambitsioone ammutada.
    Mida need rohealad endast kujutavad?
    Need on taimede kasvatamise kohad. Selle tehnoloogia võlu ongi see, et me suudame piirata veekasutust ja nagu mainisin, on see hästi skaleeritav. Meil ei ole väga palju piiranguid, kas see asi on seina peal, maa all või ripub kuskil taevas ja ka taimede valik ei ole väga piiratud. Ehk piirkondades, kus pinnas ei ole sobiv ja temperatuur on hästi kõrge, on meie tehnoloogiat võimalik ja mõneti mõistlik kasutada ka väljas. Araabia on kindlasti üks selline koht, kus seda tasub testida.
    Kas võib öelda, et sisuliselt hakkate oaase rajama?
    Me tahaks küll. Aga sellest on natuke veel vara rääkida. Ma olen käinud vaatamas ja tehnoloogiaga tutvumas ja tutvustanud oma tehnoloogiat, nii et me kindlasti mingeid samme teeme selles suunas.
    Kas teie suund ongi nüüd suuremate farmide loomisele ja lillepotindus jääb tagaplaanile?
    Tegelikult ei jää. Me oleme üsna varsti välja tulemas ühenduvate toodetega, mis tähendab, et üritame oma tooted panna võrku. Kui meil on hinnanguliselt maailmas paarsada tuhat toodet, siis sellest hulgast inimestest, kes meie tooteid on seni kasutanud, on väga suur abi olnud. Oleme ju nende info baasil seda toodet ja tehnoloogiat arendanud. Need inimesed on andnud kõik oma panuse sellesse, missugune näeb välja tuleviku toit. 
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.