Äripäev • 18. detsember 2014 kell 9:47

Putin ei keela Hodorkovskil enda vastu kandideerida

Mihhail Hodorkovski  Foto: epa

Venemaa president Vladimir Putin leiab, et endine Jukose juht Mihhail Hodorkovski võib tegelda poliitikaga ja osaleda valimistel - samamoodi nagu iga teine Vene Föderatsiooni kodanik.

Tänasel pressikonverentsil tuletas ajakirjanik Putinile meelde, et Hodorkovski sai enne tähtaega vangist vabaks tingimusel, et ei astu poliitikasse, ometi ei ole Hodorkovski hiljuti välistanud, et võib osaleda järgmistel presidendivalimistel. Seepeale küsis Putin ajakirjanikult retooriliselt, millise riigi presidendiks Hodorkovski saada mõtleb.

Heatujuline Putin jätkas: "Härra Hodorkovski esitas amuandmispalve, igal juhul ta saatis sellise paberi ja justkui ütles selles, et ei kavatse poliitikasse sekkuda. No aga kui ma talle armu andsin, siis ei mõelnud ma sellele, mida ta võib või ei või, hakkab või ei hakka poliitikaga tegelema." Putin lisas, et andis Hodorkovskile armu humaansetel kaalutlustel, sh arvestades tema ema tervislikku seisundit. "Teate, ema, see on püha. Ja seda ütlen ma praegu ilma igasuguse irooniata," toonitas Putin.

Putin andis endisele oligarhile armu eelmise aasta detsembris. Hodorkovski istus vangis üle 10 aasta, süüdistatuna finantsmahhinatsioonide korraldamises ja maksude maksmisest hoidumises.

Hodorkovski säutsus varsti pärast Putini väljaütlemisi oma Twitteri kontol: "Võimaldas emaga hüvasti jätta. See on tõsi. Peret ei puutunud - tõsi. Seepärast on ta poliitiline oponent, mitte vaenlane. Radikaalid võivad mind selle eest sõimata." Ja hetk hiljem: "Ja sõnastas täpselt poliitilise tegevuse kohta käiva. Ma ei kavatsenud, aga ei LUBANUD."

Hetkel kuum