Kadri Põlendik • 22. detsember 2014 kell 10:00

Miks peaks palk olema avalik?

Telefonimüüjate palgad võiksid olla avalikud.  Foto: Raul Mee

Teatud sektorites on hea, kui palgad on ettevõtte siseselt läbipaistvad ja avalikud, et vältida asjatuid probleeme, leiti Palgainfo Agentuuri seminaril.

Palgaootusest kõnelevas paneelis leidsid osalejad, et alati ei ole palk töökohas peamine motivaator ning ootust töötasu tõusule võib maha tõmmata rubla kukkumine. Kuidas aga suhtusid ettevõtjad ideesse teha palgad ettevõtte siseselt avalikuks?

Erki Koldits, Kontaktikeskus OÜ juhataja:

Meil on see probleem, et enamik töötajaid on naised, kes on mitu päeva järjest koos ja nad ikka räägivad omavahel. Kui oleks selline olukord, et kedagi koheldaks mingil põhjusel paremini või halvemini, siis see tekitaks palju probleeme. Sellepärast on kõigi päristöö tegijate palgad täiesti läbipaistvad. Kõik on näha - kes on minu tiimi parim, palju tema palka saab, palju mina saan, palju tal minna on, mitu müüki teinud on. Selles mõttes näitab töötasu täiesti avatult ja põhjus on selles, et ma ei taha, et inimesed sel teemal räägiksid.

Meelis Mandel, Äripäeva peatoimetaja:

Tuleks eristada loomingulist tööd ja müügitööd. Müüjate puhul on selge, et sa pead iga kuu olema vormis, kogu aeg tulistama, kui tahad teenida. Nii et müüjad on ülimalt motiveeritud rahale ja ma arvan, et tipphetkel saab see tippmüüja kindlasti rohkem kui loominguline töötaja, kui hästi läheb.

Palgainfo Agentuuri seminari "Palgateater" fookuses olid Eesti värskeima tööturu- ja palgauuringu tulemused. Novembris küsitles agentuur 310 tööandjat ning 15 980 töötajat ja tööotsijat. Vestlusringides arutati kuidas tööjõupuudusega toime tulla, millised on parimad värbamispraktikad, kuidas töötajaid värskena hoida ja kujundada palgaga rahulolu.

Seal kõrval on loomingulised töötajad, kellest otseselt müük ei sõltu, kaudselt küll, ja keda tuleb teistmoodi motiveerida. Ei saa öelda, et see kuu tuli selline tulemus ja saad preemia palgale lisaks. Minu meelest selle teise poole avalikustamine ei anna midagi, küll aga arvan filosoofilisemalt, et inimeste makstud maksud võiksid olla isikustatud ja avalikud. Ma ei näe selles midagi halba. Meil on dividendid avalikud, sellest sügisest on ka FIE sotsiaalmaks avalik.

Kati Nikopensius, Uschanka kaasasutaja, Tehnopoli inkubaator:

Start-up'is peaks kindlasti olema läbipaistev. Start-up-maailmas niikuinii kõik teavad, et tavaliselt arendajate palk on kõrgem kui äriarendaja palk. See on täiesti normaalne. Suurettevõttes on see tippjuhi küsimus, kas tahetakse mingi probleem tekitada või mitte.

Hetkel kuum