Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid süüdistavad teisi

22. detsember 2014, 08:45
Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi (vasakul)
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141222/NEWS/141229991/AR/0/AR-141229991.jpg

Saudi Araabia ning Araabia Ühendemiraadid ütlesid eile Abu Dhabis peetud energiakonverentsil, et nafta hinna languses on süüdi OPECisse mitte kuuluvad riigid ning nafta tootmist kavatsetakse jätkuvalt hoida samal tasemel, kirjutab Financial Times.

Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi lausus, et ta pole toimunud hinnalangusega üldse rahul ning nafta hinna langus tuleneb OPECisse mitte kuuluvate riikide vähesest koostööst.

„Saudi Araabia ning teised riigid on soovinud tuua turule tagasi tasakaalu, ent need riigid, kes ei kuulu OPECisse, pole suutnud omavahel piisavalt koostööd teha ning on levitanud eksitavat informatsiooni. Spekulatsioonid on omakorda viinud hinna alanemise jätkumiseni,“ vahendas uudisteagentuur Reuters Ali al-Naimi sõnu. „Las kõige efektiivsemad tootjad toodavad,“ lisas ta.

Ali al-Naimi ütles kolme päeva jooksul juba teist korda, et kindlasti „naftaturg paraneb“. Samas ei öelnud ta, millal täpselt.

Araabia Ühendemiraatide energiaminister Mohammed al-Mazroui lausus samal kohtumisel, et üks peamisi hinnalanguse põhjuseid on „mõnede OPECisse mitte kuuluvate riikide vastutustundetu tootmine“. Ühtlasi kutsus ta naftatootjaid üles toodangumahtusid säilitama kogu järgneva aasta vältel, et hoida nõudlus ja pakkumine kontrolli all.

Ali al-Naimi sõnul ei plaani Saudi Araabia tulevikus tootmismahte vähendada isegi siis, kui OPECisse mitte kuuluvad riigid seda teevad. „Kui nad tahavad tootmist vähendada, siis lasku käia, kuid meie tootmist ei vähenda,“ lausus ta.  

Analüütikud näevad tulevaks aastaks ette, et nõudlus OPECi nafta vastu väheneb, samal ajal kui USA kildaõli tootmise maht suureneb. Euroopasse ning Aasiasse ennustatakse samuti nõudluse vähenemist. 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. December 2014, 08:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing