Eliisa Matsalu • 24 aprill 2015

Forsel: oskaks keelt, koliks Lätti

Väikeettevõtja Maire Forsel.  Foto: Erakogu

„Oskaks läti keelt, registreeriks oma ettevõtte sinna,“ ütles Eesti valitsuses nördinud väikeettevõtja Maire Forsel.

Kuigi Leisi Lapikoja omanik Maire Forselil on hea meel, et lätlased mikroettevõtlust soodustavad, tunneb ta Eesti valitsuse pärast nördimust. „Tunnen, et väikeettevõtjaid on alt veetud,“ ütles ta. „Ma ei saa aru, miks Eestis seda ei tehta.“

Forseli sõnul kõlasid mikroettevõtjate hääled enne valimisi kõige rohkem, ent asjatult. „Eriti palju kõlas me juttu just Reformierakonna kõrvu, aga ka teiste omadesse,“ ütles Forsel. Tema sõnul lubas Reformierakond küll langetada tööjõumakse, ent sotsiaalmaksu vähendamine 1% võinuks Forseli arvates sama hästi kui olemata olla. „10 eurot kuus küll midagi juurde ei anna,“ ütles ta.

Forsel lisas, et Eesti vajab maksuerisusi. Paraku on tema sõnul näha, et nende peale isegi ei mõelda. „Läti uudist lugedes mõtlesin, et kui ma oskaks läti keelt, registreeriksin oma ettevõtte sinna. Nii nördinud olengi,“ ütles ta.

Forsel lisas, et uue valitsusliidu koalitsioonilepingust pole näha ühtegi abinõu, mis soodustaks mikroettevõtlust ja aitaks maaelu säilitada. „Täiesti lootusetu tunne tuleb peale. Ja mina olen veel aus maksumaksja. Kauaks selleks jaksu jätkub, ei oska öelda,“ ütles ta. Forsel lisas, et Läti tegi Eesti valitsusele lihtsalt ära.

Eile võeti Lätis vastu seadusemuudatus, mille järgi maksavad mikroettevõtted, mille käive on 7000-100 000 eurot, esimesel kolmel aastal vaid 9% käibemaksu ning neljandal tegevusaastal kasvab maksumäär 12%. Samuti ei pea need ettevõtted maksma sots-, tulu- ega töötuskindlustusmaksu. Seadus võeti esmalt vastu 2010. aastal, kuid vahepeal tehti selles piiravaid muudatusi. Eilne muudatus säilitab mikroettevõtetele soodsa maksuerisuse.

Hetkel kuum