Äripäev • 10. september 2015 kell 9:41

Sarkozy kriisiplaan: uus algus Venemaaga

Nicolas Sarkozy  Foto: epa

Prantsusmaa endine president Nicolas Sarkozy ütles, et Lääs on teinud tõsise vea, lastes tekkida uue külma sõja puhkemise tingimustel Venemaaga. Intervjuus Le Figarole teatas endine riigipea, et võitluses Islamiriigiga on Venemaa abi hädavajalik.

„Me peame pöörama uue lehekülje külmas sõjas Moskvaga. Võitlusse Islamiriigiga on vaja kaasata Venemaa. Muidugi ei tähenda see, et meile on vastuvõetav Donetskis toimuv,“ ütles Sarkozy. Tema sõnul peab ka Moskva ilmutama head tahet, aitamaks rahvusvahelist üldsust Süüria konflikti lahendamisel.

Lisaks leiab endine Prantsuse riigipea, et Venemaa tuleks võtta tagasi G8 koosseisu (G8: Suurbritannia, Saksamaa, Itaalia, Kanada, USA, Prantsusmaa ja Jaapan, kes lülitasid Venemaa 2014. aastal sellest ringist välja). „Venemaa ja Euroopa peavad alustama uut dialoogi, see on mõlema poole huvides,“ rõhutas Sarkozy.

Eile teatas Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi, et sõidab eravisiidile Venemaale. Venemaa presidendi Vladimir Putini pressisekretär Dmitri Peskov ei välistanud, et Berlusconi kohtub ka Putiniga, sest neid kaht seob ammune sõprus. Vene meedias kirjutati, et Berlusconi tahab Venemaal jutuks võtta võitluse Islamiriigiga. Putin on seni öelnud, et kaalub erinevaid võimalusi, kuid jätkab partnerlust oma Süüria sõprade ja piirkonna riikidega, sest USA koalitsiooni tegevus Lähis-Idas pole tema sõnul seni vilja kandnud.

Sarkozy oli Prantsusmaa president aastail 2007 kuni 2012 ning täna on tema kodupartei, rahvusliku liikumise ühendus UMP esitanud ta 2017. aasta presidendivalimiste üheks kandidaadiks.

Hetkel kuum