Mari Mets • 25. september 2015 kell 4:45

Pingviini-jäätise-mees toetab heldelt ka juute

Kapo kahtlustab, et Kofkin andis Savisaarele hüvesid vanalinnas asuva kohviku rendilepingu pikendamise ja ühe suurürituse korraldamise paigana eelistamise eest.   Foto: Andras Kralla

Savisaare igipõlise kambajõmmi maine ammu külge saanud Šveitsis elav ärimees Alexander Kofkin (73) käib Eestis harva, kuid juudina astub siia sattudes ikka läbi ka sünagoogist ja Eesti juudi seltsist.

Kofkinil ei paista Eesti ärieliidi seas naljalt sõpru olevat. Keegi ei ütle, et tunneb teda või käib temaga läbi – see on ju see Savisaare  Šveitsi sõber, jääb kõlama. Kõik teavad, et talle kuulub Meritoni hotell ja seal toimuvad kõik Keskerakonna peod. Seos Savisaarega näib lihtne ja lineaarne.

Õli valas tulle 2011. aasta, mil prokuratuur kahtlustas, et Savisaar võis olla saanud Kofkinilt Šveitsist ebaseaduslikku raha vorstiputkade ja hotelliehituse eest. Uurimisse kaasati ka Šveitsi uurimisasutused, sest nagu viimasel nädalal iga päev on korrutatud – igasugune korruptsioon on julgeolekurisk. Kofkin kinnitas Savisaare rahastamist – sest talle on Savisaare poliitilised suundumused sümpaatsed ja et ta pole liigselt rahvuslikult enesekeskne – ja süüdistas Eesti prokuratuuri laimamises.

2014. aasta septembris ilmunud Äripäeva Rikaste TOPis oli Alexander Kofkin 61. kohal ja vara väärtus 36,4 miljonit eurot. 2015. aasta veebruaris ilmunud Äripäeva dividendide TOPis oli ta65. kohal, summa oli 588 400 eurot.

Kapo kahtlustus: andis Savisaarele hüvesid vanalinnas asuva kohviku rendilepingu pikendamise ja ühe suurürituse korraldamise paigana eelistamise eest

Ansipi boss

Kofkin on huvitav ühenduslüli kahe poliitilise rivaali – Edgar Savisaare ja Andrus Ansipi vahel. Nimelt oli Kofkin aastaid endise peaministri ja praeguse eurosaadiku Andrus Ansipi tööandja. Ansip töötas 1989. aastast alates neli aastat Kofkini Eesti-Šveitsi ühisettevõtte Estkompeximi juhina Tartus.

Moskvas registreeritud firma sai kuulsaks oma legendaarse kaubamärgi Pingviini jäätisega. Hiljem, kui äri alla käima hakkas, küsiti Kofkinilt, miks ta seda maha ei müünud. Selle peale tõi Kofkin võrdluse: sa ei müü ju oma lapsi. On öeldud, et Ansip oli juht, kes oskas täita iga kapitalisti unistust: osta odavalt, müüa kallilt. Peale selle osales Estkompexim tema ajal Tartus toekalt praeguse Kroonpressi trükikoja rajamisel.

Juudi kultuur on südamelähedane

Kuna Kofkin veedab suurema osa ajast välismaal – tema esmalt Austriasse ja edasi Šveitsi emigreerumise võimalikkust Nõukogude Liidust on seostatud tema juudi päritolu ja võimaliku seotusega KGBga –, tundubki tal olevat Eestis vähe sõpru.

Eesti Juudiusu Koguduse juht ja Kofkini kunagine kolleeg Boriss Oks ütleb, et Kofkin on oma perekonnafondi kaudu koguduse ja kogu Eesti juudielu suur toetaja. Andnud raha nii spordiüritusteks kui sotsiaaltöökeskuses vanurite abistamiseks.

„Ta on väga tore mees. Rahulik ja intelligentne. Saab aru anekdootidest ja räägib vahel ise ka. Mulle meeldib temaga kohtuda, ta on väga huvitav mees,“ räägib Oks.

Veel on teada, et Kofkin on suur auto- ja kunstifänn. Tema kodu ehtivat märkimisväärsel hulgal Salvador Dali loomingut ning eile kaposse ülekuulamiselegi saabus ta musta Bentleyga.

Hetkel kuum