Äripäev • 30. september 2015 kell 4:15

Missugune uudispomm plahvatab Äriplaanil?

Äriplaan  Foto: Äripäev

Täna Nordea kontserdimajas algaval Äriplaani konverentsil astuvad üles mõjukad Eesti omanikud, keda juba iga päev esinemas või lehes kirjutamas ei näe.

Investor Jüri Mõis võtab ette teema, mis erutab igaüht: missugust kasu võiks Eesti saada pagulaste vastuvõtmisest? Kujutage ette Äripäeva 10.06.2015: „Täna saabus Eestisse 10 000. Süüria põgenik. Eesti suutis jälle tõestada, et väike riik on paremini manööverdatav. Oleme esimese lääneriigina välja pakkunud selge ja legaalse variandi, kuidas Süüria põgenik saab lennukiga Euroopasse lennata, ja võtnud Jordaanialt ühe põgenikelaagri vähemaks. Julge otsus pakkuda sõjapõgenikele Tallinna lennujaamas 5000 euro eest viisat koos elamisloaga on siia toonud keskmisest harituma, valdavalt inglise keelt rääkiva kogukonna. Eesti näitas, et on tegija, mitte sõrgade vastuajaja.“

Põldma Kaubanduse omanik Heinar Põldma räägib muu hulgas sellest, kuidas tekivad kriisid. See on midagi, millega puutub aegade jooksul kokku iga tegija. Üks võimalus on selline: toote hind on kõrgem kui tema väärtus, ja ostjad usuvad, et see tõuseb. Raha liigub sellesse sektorisse, ja hind tõuseb veelgi. Nüüd on lihtsalt aja küsimus, millal mull lõhkeb – ja kas see toimub hirmsa paugu või vaikse sisinaga.

Kriisidest ei saa mööda ka VKG suuromanik Priit Piilmann, kes tunnistab, et Eesti põlevkivi- ja keemiatööstuse sektor on tervikuna väga raskes olukorras. Piilmann räägib, kuidas VKG on selle kriisiga toime tulnud: kiire reageerimine, koondamised, investeeringute peatamine ja ellujäämise reservid. Saate ka teada, missuguse plaanid on VKG paika pannud tulevaks aastaks.

Combimilli omanik Margus Kohava paljastab, mis on taganud Combi Grupi edu. Üks saladus, millest jutu tuleb, on kartmatust allhankija rolli suhtes. Kohava räägib metsa- ja puidusektori väljavaadetest üldisemalt, aga ütleb lõpuks välja ka Combimilli äriplaani põhijoones tulevaks aastaks.

Kinnisvaraettevõtja Jaanus Otsa saadetud esinemisslaidid on niivõrd lustakad, et neist ei saa me teile praegu midagi rääkida. Tahad teada, mis Otsa räägib? No vaat: kui sind pole Äriplaanil, pead olema Äripäeva veebis.

Äriplaanil astub üles Eesti kapitalistide raskekahurvägi. Peale nimetatute on laval Alexela suuromanik Heiti Hääl, Chemi-Pharmi omanik Ruth Oltjer, ETK juht Jaanus Vihand, Silberauto omanik Väino Kaldoja, reklaamiettevõtja Reet Roos jt. Ühtlasi on harukordne võimalus kuulata East Capitali suuromanikku Peter Elam Håkanssoni ja Cityconi osanikku Marcel Kokkeeli.

Hetkel kuum