Äripäev • 27. oktoober 2015 kell 7:25

USA luure: Venemaa võib jätta kogu maailma internetita

USA luure: Venemaa võib jätta kogu maailma internetita.  Foto: PantherMedia/Scanpix

USA eriteenistused hoiatavad, et Ühendriikide lähedal liikuv Venemaa luurelaev Jantar on võimeline jätma kogu maailma internetita, kirjutas The New York Times.

Ameerika sõjaväelased on mures, et Vene allveelaevad tegutsevad agressiivselt liiga lähedal olulistele veealustele sidekaablitele, mis tagavad peaaegu kogu maailma internetiliikluse.

Septembris jälgisid Ühendriigid nii satelliidilt, laevadelt kui ka lennukitelt venelaste luurelaeva Jantar liikumist Kuuba külje all, kus Guantanamo lahe põhjas jookseb üks jänkide peamisi sidekaableid. Ühendriikide mereväe esindajate sõnul on Jantari pardal kaks allveelaeva, mis on võimelised laskuma mitme kilomeetri sügavusele mere põhja. Nende kinnitusel suudavad seda tüüpi allveelaevad hõlpsalt läbi lõigata merealuse kaabli isegi väga sügaval.

Seejuures rõhutatakse, et muret ei tekita see, et Vene pool on võimeline sisse muukima internetti ja andmetesse, vaid et vähimagi konflikti korral võib Venemaa rünnata just kaableid, katkestades hetkega ühenduse ja jättes infovaakumisse kogu riigi ja suure osa maailmast.

Netikaablid saavad pidevalt kahjustada, aga seda juhtub siis, kui need on paigaldatud mitte väga sügavale mere põhja ja ranniku lähedale, kuid kui kahjustatakse fiiberoptikat, mis on paigaldatud kilomeetrite sügavusele, on seda ülikeeruline parandada, kirjutab väljaanne.

Väljaanne lisab, et ehkki praegu pole kaabli rikkumisest mingeid tõendeid, on Pentagon üha suuremas mures, sest Venemaa on muutunud sama ebausaldusväärseks, nagu ta oli USA jaoks külma sõja ajal.

Hetkel kuum