Sirje Rank • 28. oktoober 2015 kell 7:05

Maailmapank: äri tegemine Venemaal on lihtsustunud

Venemaa president Vladimir Putin ärifoorumil  Foto: Scanpix/Reuters

Maailmapanga värske raporti järgi, mis reastab riigid selle alusel, kui lihtne või keeruline on seal äri teha, on lääne sanktsioonide all ja majanduslanguses Venemaa pingereas kerkinud.

Ka teised suured arenevad riigid on hoolimata korruptsiooniskandaalidest, välisinvestorite nurinast ja aeglustuvast majanduskasvust äritegemise jaoks paremaks paigaks muutunud, kirjutab ajaleht Financial Times.

Venemaa on tõusnud 189 riigi võrdluses läinud aasta 62. kohalt 51. kohale, edestades Kreekat ja Luksemburgi ning jäädes kiviviske kaugele riikidest nagu Belgia ja Itaalia. Venemaa sai kiitust ärisektori reformide eest, eriti mis puudutavad vara registreerimist ja tariiifide läbipaistvust. 

FT nendib, et hoolimata metoodika muutusest, on Maailmapanga raportis säilinud selle peamine puudus – pingerida koostatakse selliste näitajate alusel, nagu kui kaua võtab aega ettevõtte asutamine või kui stabiilne on elektrivarustus, arvestamata laiemat konteksti, milline on riigis üldine ärikliima, korruptsioonitase ja protektsionismi ilmingud. Autoritaarne riik saab lisapunkte selle eest, kui suudab kiiresti seadused vastu võtta.

Kümnendat aastat järjest oli pingerea tipus Singapur, esikümnes järgnevad Uus-Meremaa, Taani, Korea, Hongkong, Suurbritannia, USA, Rootsi, Norra ja Soome. 

Eesti on teises kümnes 16. kohal, Saksamaa ja Iirimaa vahel.

Ukraina on 83. kohal, Hiina kerkis kuus kohta, 84. positsioonile. Pingerea viimasel kohal on Eritrea.

Hetkel kuum