Äripäev • 20 jaanuar 2016

Tootmine muutub üha odavamaks

Tootmine muutub aina odavamaks.  Foto: Bloomberg

Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus oli 2015. aasta detsembris võrreldes novembriga –1,0% ja võrreldes 2014. aasta detsembriga –2,3%, teatab statistikaamet. See tähendab, et tootmine muutub aina odavamaks.

Tootjahinnaindeksit mõjutas detsembris võrreldes eelmise kuuga keskmisest enam hindade langus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, kütteõlide ja puittoodete tootmises, samuti hindade tõus keemiatoodete tootmises.

2014. aasta detsembriga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, toiduainete tootmises, puidutöötlemises ja puittoodete tootmises ning kütteõlide tootmises, samuti hinnatõus mäetööstuses.

Ekspordihinnaindeksi muutus oli 2015. aasta detsembris võrreldes novembriga –1,5% ja võrreldes 2014. aasta detsembriga –2,9%. Eelmise kuuga võrreldes langes detsembris keskmisest enam elektrienergia, naftasaaduste ja metallide hind, samas tõusis jookide, tekstiiltoodete ja põllumajandussaaduste hind.

Impordihinnaindeksi muutus oli 2015. aasta detsembris võrreldes novembriga –0,5% ja võrreldes 2014. aasta detsembriga –3,0%. Eelmise kuuga võrreldes langes detsembris keskmisest enam elektrienergia, naftasaaduste ja tekstiiltoodete hind, samas tõusis mööbli ja põllumajandustoodete hind.

Hetkel kuum