Kadi Neemre • 9. märts 2016 kell 16:07

Welch: miks ma muutsin majanduse olukorra suhtes meelt

Jack Welch  Foto: EPA

USA majandusel läheb viimastel nädalatel üha paremini ning ettevõtted lõikavad kasu auto- ja kinnisvaturgude tugevuses, märkis endine GE juht Jack Welch.

“Me teame, et tarbijatel on nüüd rohkem raha, tulenegu see siis nafta hindadest või suuremast tööhõivest,” sõnas Welch. “Nii auto- kui kinnisvaraturg on tugevad. Kinnisvaraturu areng mõjutab ka väga paljusid teisi ettevõtteid. Kahtlemata on toimunud suur muutus, eriti veebruari viimastel ning märtsi esimestel nädalatel. Tunne on kohe palju parem, selles pole kahtlustki,” sõnas Welch.

Welchi sõnul oli ta detsembris veel majanduse olukorra suhtes üsna ebakindel. “Ma ei oleks oodanud, et esimese kvartali SKP on 2%. Täna olen ma aga selles üsna kindel.”

Föderaalreserv kohtub järgmisel nädalal, otsustamaks intressimäärade tõstmise üle. Kuigi paljud usuvad, et märtsikuisel kohtumisel intressimäärasid ei tõsteta, usub Welch, et need võivad tõusta kas aprillis või juunis.

Paljud maailma keskpangad, sh Euroopa Keskpank, Jaapani Keskpank ning Hiina Rahvapank, on oma rahanduspoliitikat paindlikumaks muutnud. Kui Föderaalreserv detsembris intressimäärasid tõstis, prognoosisid poliitikud, et sel aastal tõstetakse intressimäärasid veel neljal korral. Aasta alguses turgudel valitsenud segadus aga taandas need prognoosid.

Hiljutine aktsiate ja naftahindade tõus, mis mõlemad saavutasid oma madalaima taseme 11. veebruaril, tõstavad taas päevakorda agressiivsema intressimäärade tõstmise poliitika.

Hetkel kuum