Äripäev • 15. aprill 2016
Jaga lugu:

Moody’s langetas Eesti Energia krediidireitingut

Moody’s langetas Eesti Energia krediidireitingut.  Foto: epa

Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody’s teatas täna õhtupoolikul, et langetas Eesti Energia krediidireitingut ühe astme võrra, tasemele Baa3. Reitingu väljavaade on stabiilne. Eesti Energia reiting on investeerimisjärgu tasemel.

Moody’s võttis Eesti Energia krediidireitingu koos mitme teise Euroopa energiafirmadega vaatluse alla veebruaris. Krediidireitingu langetamise põhjusena tõi agentuur välja keeruka turukeskkonna ja madala elektri hinna. „Kui vaadata energiaturgude olukorda möödunud ja sel aastal, siis nii elektri kui ka nafta hind on jätkuvalt madal ning lähitulevikku ei prognoosita ka olulist muutust. Eesti Energia on siiski turusituatsiooniga toime tulnud. Oleme kasumlik ettevõte ja suudame enda kohustusi võlausaldajate ees täita,“ sõnas Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila.

„Nord Pooli elektribörsi Eesti hinnapiirkonnas on veebruaris ja märtsis keskmine elektri hind olnud alla 30 euro megavatt-tunni kohta. Turuhinnast hoolimata on Eesti Energia juhitavad elektritootmisvõimsused regioonis väga olulised. Seda kinnitas ka aasta algus, kui püstitasime viimase 25 aasta elektritootmise rekordi. Madala ja äärmiselt muutliku elektri hinnaga aitab meil hakkama saada paindlik elektritootmine Narva elektrijaamades, kus kõrgema hinnaga tundidel müüme elektribörsile võimalikult palju elektrit ning madala hinnaga tundidel koormame energiaplokid miinimumini,“ selgitas Avila.

Nafta hind on aasta esimeses kvartalis 30 dollari tasemelt jõudnud küll üle 40 dollarini barreli eest, kuid võrreldes paari aastat taguse ajaga on hind siiski mitu korda alanenud. Eesti Energia on õlitootmist jätkanud ka praeguste hindade juures ning turul püsinud.

Krediidireitingu langetus mõjutab Eesti Energia laenumarginaale ja võib muuta uue laenukapitali kaasamise ettevõtte jaoks kallimaks. Kuid võttes arvesse, et Eesti Energia suuremahuline investeerimisperiood on lõppemas, siis pole kontsernil lähiaastatel suurt vajadust uut laenuraha kaasata.

Eesti Energial on krediidireitingud rahvusvahelistelt reitinguagentuuridelt Standard & Poor´silt ning Moody´selt alates 2002. aastast. Moody´se kehtiv krediidireiting Eesti Energiale on Baa3 stabiilse väljavaatega. Standard & Poors’i reiting ettevõttele on BBB negatiivse väljavaatega.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum