Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Finantshäda kuulutajad hoiatavad totaalse kollapsi eest

    Maailmalõpp börsidel on jäänud ära või siis "edasi lükkunud".Foto: epa

    Majanduskriisist taastumise aastatel võtsid üha häälekamalt sõna need, kes uskusid kohe läheneva rahanduskollapsi tulekut.

    Lugeda sai ekspertide arvamusi selle kohta, et USA majandus laostub, dollar kukub kokku, rahatrükkimine toob endaga kaasa totaalse kollapsi, mis lõppeb ülemaailmse sõjaga, ja palju muudki. Maailmamajanduse olukord on paranemas ning USA lõpetas enda rahatrükkimise programmi ja seetõttu on ka õudust külvavaid prognoose vähemaks jäänud.
    Finantsõudukad justkui Hitchcocki filmist
    2011. aasta augustis ütles teada-tuntud pessimist ja investor Marc Faber CNBC-le, et kui Ameerika peaks kolmandat korda hakkama raha trükkima, lõpeb see turgude täieliku kollapsi ja sõjaga. Tema sõnul peaksid investorid turult hoopis põgenema, kuna rahatrükkimisega ostab USA endale enne suurt krahhi ainult aega juurde. Ka prognoosis ta, et USA muutub varsti maksejõuetuks.
    Faber köitis paljude tähelepanu, kuna tegemist oli äärmusliku väljaütlemisega peavoolumeedias. Sisaldas see ju ka märksõnu nagu „kollaps“ ja „sõda“. Ja kui nende ees on veel sõna „totaalne“, annab see asjale veel rohkem vürtsi.
    Marc FaberFoto: epa
    Kuid pärast Faberi hirmuütlust on börsidel toimunu olnud risti-vastupidine. Aktsiaindeks S&P 500 on tõusnud 75% ning ülemaailmne MSCI World Index 30%. USA valitsus pole maksejõuetuks muutunud, kuigi see oht on silmapiiril terendanud enne võla ülempiiri tõstmisi. Samas on viimastel minutitel alati Kongressis suudetud kokkuleppele jõuda.
    Peter Schiff prognoosis 2009. aastal USA majandusele hüperinflatsiooni. Faber ka. Mõlemad mehed esinesid Glenn Becki telesaates, kus olid kindlad, et Ühendriikides on tulekul Zimbabwe-laadne hüperinflatsioon. Põhjuseks toodi USA rahatrükkimise programm, mis algas 2008. aasta lõpus ja mille eesmärgiks oli USA võlakirjade ostmine ja läbi selle majanduse toetamine. „Kui me praegust suunda ei muuda, on hüperinflatsioon kindel,“ ütles Schiff toona.
    Saatejuht Beck ei suutnud uskuda, mida mõlemad mehed väidavad ning arvas alguses, et äkki Faber tegi nalja, kui võrdles USA-d Zimbabwega. Schiff lausus, et tunneb Faberit juba aastaid ning just selliste väljaütlemistega Dr. Doom silma paistabki.
    Faber rääkis 2009. aastal Zimbabwe juttu ka CNBC-le, klipp sellest siin.
    Praegu on aasta 2016 ning USA inflatsioonimäär on vaevu 1%. Hüperinflatsiooni (inflatsioon, mis üle 50% kuus) pole juhtunud. Veel vähem Zimbabwe-laadset hüperinflatsiooni, kus hinnad mitmekordistusid vaid mõne päevaga. Schiffist veel niipalju, et 2008. aastal kukkus tema fond 60% ning ta soovitas osta kulda 1800 dollari pealt ehk täiesti tipust.
    Zimbabwe 10 triljoni dollariline rahatäht.Foto: epa
    Jim Rogers 2014. aasta oktoobris: müüge kõik ja jookske elu eest!
    Esimesena andis sellise soovituse Prantsuse panga Societe Generale ultra-karu Albert Edwards, kuid Jim Rogersi arvates oli see mõistlik soovitus, kuna aktsiahinnad peegeldavad suurt ebakindlust.
    Rogers uskus, et aktsiahinnad kukuvad veel 20 protsenti ning lõpeb 2009. aastal alanud pulliturg. „Olukord läheb aina halvemaks,“ ütles ta, rõhutades, et Nasdaq on juba 20% miinuses.
    Pärast seda võttis Nasdaq suuna üles ning tänavu aprilli keskpaigaks oli USA tehnoloogiaaktsiate indeks tõusnud 2014. aasta oktoobrist üle 10%.
    Albert Edwards ütles jaanuaris, et USA aktsiaturud võivad kukkuda 75%. Põhjuseks tõi ta USA majanduse ja tootmissektori nõrga olukorra. Järsu aktsiakrahhi põhjus peitub tema sõnul ka USA rahatrükiprogrammis, mille lõppemine toob kaasa aktsiahindadest õhu välja laskmise.
    Kuigi aasta esimene kauplemispäev oli maailma börsidel nukker ja Hiina börs kukkus üle 5%, on praeguseks turud tõusnud tagasi aasta alguse tasemele. Ka nafta hind on hakanud kerkima, olles tõusnud selle aasta põhjast üle 50%.
    Šoti pank: aktsiaturgude krahh tuleb, müüge aktsiad kohe maha!
    12. jaanuaril tuli Šoti Royal Bank of Scotland välja sõnumiga, et investorid seisavad silmitsi vapustava aastaga, kus aktsiaturud võivad kukkuda 20% ning nafta hind 16 dollarini. Seetõttu soovitas RBS investoritel müüa portfellis kõik aktsiad.
    RBSi teatel on meenutab praegune olukord 2008. aastat, enne kui investeerimispank Lehman Brothers kokku kukkus. Praeguseks kriisipunktiks on RBSi teatel Hiina.
    Aktsiahinnad sattusid jaanuaris-veebruaris Ameerika mägedele, kuid kokkuvõttes on peale RBSi soovitust tõusnud USA aktsiaindeks S&P 500 8%, Londoni börs 7% ning Saksa börs 4%. Nafta kaupleb üle 40 dollari taseme.
    Veel mõningaid ebaõnnestunud krahhiprognoose
    Taas oli selleks Marc Faber, kes ütles 2012. aastal, kui Obama valiti uuesti presidendiks, et aktsiaturud kukuvad 20%. „Vabariiklased saavad võlaprobleemist paremini aru kui Obama, kes põhimõtteliselt ei hooli riigivõla kuhjumisest,“ ütles ta. Alates sellest on USA aktsiaindeks Dow Jones tõusnud peaaegu 40%.
    Tuntud Ameerika Ühendriikide raadiosaatejuht Rush Limbaugh ütles Obama uuesti ametisse saamise kohta, et USA majandust ootab nüüd ees kokkuvarisemine. „See saab olema jube,“ ütles ta, lisades, et osariigid, eesotsas Californiaga võivad välja kuulutada maksejõuetuse.
    Paraku nii ei läinud ning Californial oli eelmisel aasta hoopis 4 miljardi dollari suurune eelarveülejääk. Ka pole USA majandus kaljuservalt alla libisenud, vaid jätkab kasvamist.
    Kriisiprognoosid selleks aastaks – üks süngem kui teine
    Maailmakuulus finantshariduse õpetaja ja investor Robert Kiyosaki, kes eelmisel aastal ka Eestit külastas, prognoosib, et sel aastal tabab USA majandust suur terrorirünnak, mis viib maailmamajanduse langusse. Kiyosaki tuli oma prognoosiga välja enne Pariisi ja Brüsseli terrorirünnakuid.
    Kiyosaki prognoosis juba 2002. aastal, et 2016 tuleb suur aktsiaturgude krahh. 2002. aastal prognoosis ta ka 2008. aasta finantskriisi. Selle aasta krahh peaks tema arvates tulema asjaolust, et USA beebibuumi ajal (1946-1964) sündinud inimesed hakkavad pensionile jääma ja neil on kohustus oma pensioniraha välja võtta. Majandusele võib see tekitada lisakoormuse, kuna aastatega on pensioniraha investeeritud erinevatesse varaklassidesse. Ka võib see tuua aktsiaturgude languse. 2014. aasta andmetel elas USAs 76 miljonit beebibuumi ajal sündinud inimest.
    „Me oleme täpselt graafikus,“ ütles Kiyosaki märtsis.
    Endine Inglise keskpanga juht Mervyn King ütles märtsi alguses, et eurotsoon kukub kokku ning see saab olema tõeline põrgu. Põhjuseks toob ta üha suurenevad riikide võlatasemed, mis tulevikus hakkavad ohustama poliitilist stabiilsust.
    „See saab olema põrgu ja mitte lihtsalt põrgu, vaid tõeline põrgu,“ ütles King, kes prognoosib, et perifeeriariigid lõpuks väsivad karmidest tingimustest, mida neilt nõutakse eurotsoonis püsimiseks.
    Kui euroalas püsimine ei vähenda tööpuudust ja võlataset ega aita majandusel kasvama saada, siis võivad riigid tahta rahaliidust välja pudeneda, arvab ta.
    George Soros ütles aasta alguses, et järgmine finantskriis on alanud. Tema sõnul on Hiina tegelik majanduskasv 3,5%, mis on pool sellest, mida Hiina ise ametlikult teatab.
    Faber pole alati negatiivne olnud
    Näiteks 2012. aasta jaanuaris ütles Faber, et investorid peaksid olema rahulikud, sest vaatamata süngetele maailmamajanduse prognoosidele pole aktsiaturgudel põhjust langust karta. Ta ütles, et kui aktsiaturud peaksid hakkama langema, sekkuvad keskpangad varade ostmise programmiga ning see viib aktsiahinna tõusuteele.
    Kuid näpuga näitas ta tookord USA kõrge võlataseme poole, mis siis oli juba 15 triljonit dollarit. „Me püüame võlaprobleeme lahendada veel rohkemate laenudega. See lükkab probleemid ainult edasi,“ ütles ta.
    Pessimistid, kes kardavad börsidel „totaalset krahhi“ või „maailma lõppu“, vaadaku alljärgnevat Dow Jonesi graafikut, millelt on näha, et sellist asja nagu „täielik krahh“ või „apokalüpsis“ pole börsidel olemas. Aktsiaindeksid võivad küll järske langusi teha, kuid need on eelnevate tippude juurest alati kõrgemale kerkinud.
    Kokkuvõte
    Mõni aasta tagasi sain ühel konverentsil pintsakunööbist kinni tuntud aktsiakauplejal John Bollingeril ja küsisin, mida tema arvab kõikidest kriisikuulutajatest, keda ühel või teisel moel finantsportaalides kuvatakse. Ta ütles, et 99,9% juhtudest ei lähe ükski neist prognoosidest täide ning selliseid väljaütlemisi tehakse iseenda upitamiseks ja tähelepanu saamiseks.
    Samas, ei maksa unustada, et kui vaid üks nendest katastroofilisest ennustusest peaks täide minema, oleme suures jamas.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.