Äripäev • 27. aprill 2016
Jaga lugu:

KredEx teenis miljonikasumi

KredExi juht Lehar Kütt.  Foto: Andras Kralla

Eile kinnitas KredExi nõukogu aastaaruande, mille põhjal teenis sihtasutus mullu miljon eurot kasumit.

Eelmine aasta oli KredExile tegevusmahu ja majandustulemuste poolest edukas, kommenteeris KredExi juhataja Lehar Kütt pressiteate vahendusel. Ta lisas, et mullu valmistati ette ka uuendusi, mille mõju avaldub sellest aastast.

"Eelmise aasta aprillis avanes uutel tingimustel korterelamute rekonstrueerimistoetus, novembris sõlmiti Euroopa Investeerimisfondiga kaasgarantiileping, valmistati ette 2014-2020 struktuurivahendite kasutuselevõttu, samuti energiatõhusa eluaseme laenukäenduse tingimused ning tehti eeltöö varase arengufaasi ettevõtete omakapitaliinvesteeringuteks mõeldud fondifondi EstFund asutamiseks," loetles Kütt.

KredExi põhitegevuse brutotulud moodustasid 6,1 mln eurot, jäädes 2014. aastaga võrreldes samale tasemele. Sealhulgas ulatusid tagamistegevusega seotud tulud 3,3 mln euroni ning intressitulud laenudelt 1,9 mln euroni.

Kahjude katteks moodustati 2015. aastal eraldisi 3 mln eurot. Kahjusid maksti 2015. aasta jooksul välja 2,9 mln eurot, millest enamuse moodustasid ettevõtluslaenude tagatistest tulenevad kahjud. Kogu tegutsemisaja jooksul on KredEx välja maksnud kahjusid summas 28,1 mln eurot.

Aasta lõpu seisuga oli KredExi sihtkapital 74 mln eurot, bilansimaht 173,6 mln eurot, tagatisportfell 174,5 mln eurot ja laenuportfell 63,1 mln eurot.

Alates asutamisest 2001. aastal on KredEx teeninud kasumit kokku 7,2 mln eurot.

Ettevõtluse valdkonnas käendas ning rahastas KredEx eelmisel aastal 401 ettevõtet summas 66,3 mln eurot. Lisaks muudeti 207 ettevõtte kehtivaid käenduslepinguid. KredExi tugi võimaldas ettevõtetel pankadest ja KredExist kaasata täiendavat finantseerimist summas 112,3 mln eurot. Toetatud ettevõtetes töötab kokku 9 930 inimest.

Mullu aitas KredEx kodu soetada 2 191 noorel perel, spetsialistil ja veteranil, kes said pankadest eluasemelaenu kokku 120,7 mln eurot, kasutades selleks KredExi käendust 17,5 mln euro ulatuses. Eelmise aasta jooksul väljastas KredEx 70 korterelamu laenukäendust summas 3,6 mln eurot.

KredEx on riigile kuuluv finantsasutus, mis aitab parandada Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, maandab krediidiriske ja võimaldab inimestel rajada või renoveerida oma kodu.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum