Jaga lugu:

Swedbank valmis Lätis-Leedus laienema

Priit Perens  Foto: Eiko Kink

Swedbank vaatab pärast Danske Banki üksuse ostu laienemisplaanidega Läti ja Leedu poole, kirjutab agentuur Bloomberg.

Seal ei ole Swedbanki turuosa veel nii suur, et rivaalide portfellide üles ostmine konkurentsiametiga probleeme võiks tekitada, märkis Swedbanki Balti üksuse juht Priit Perens. Siht on tõsta Balti riikides laenude ja hoiuste suhe veidi kõrgemale kui 100% praeguselt 85-88% tasemelt, ütles Perens. Haripunkti saavutas see näitaja Swedbanki andmeil 2008. aastal 206% tasemel.

Kui mõni Põhjala pank Balti riikides tegevust koomale tõmbab, siis Swedbank näeb piirkonda ikka veel koduturuna, ehkki on lisadividendidega kapitali koju viinud. 

„Kasvamine on võimalik ja me tahame kasvada, kuna meil on Balti riikides selgelt hoiuseid rohkem kui laenusid,“ ütles Perens. „Oleme valmis ostma teiste pankade portfelle Lätis ja Leedus. Eestis me seda turuosa suuruse tõttu teha ei saa.“

Septembris ostis Swedbank Danske jaepanganduse Lätis ja Leedus. Swedbanki Balti üksuse laenuportfell kahanes mullu 2% 124 miljardile Rootsi kroonile. Swedbanki turuosa Läti eluasemelaenude turul oli mullu 31% ja Leedus 26%. Ettevõtluslaenude turul oli turuosa vastavalt 17% ja 23%. Swedbanki osa Eesti laenuturul oli 38,5%.

Perensi sõnul on Balti riikidest kõige dünaamilisem Leedu turg. Mitme välisfirma tugiteenuste üle toomine Leetu on elavdanud ehitusturgu. Eluasemelaenude kasv on kiirem kui Eestis, Lätis on see sektor veel kerges languses.

Perens märkis, et jääb kõigi kolme Balti riigi puhul ettevaatlikult optimistlikuks. Suurimaid lähiaja riske näeb ta Suurbritannia referendumis ja rändekriisis, mis võivad viia ELi lõhenemiseni ja regioonis geopoliitilise vaakumi tekkimiseni.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum