Äripäev • 26. mai 2016
Jaga lugu:

Vaata, milline ettevõte on Eesti mainekaim

RMK kontor  Foto: Meeli Küttim

Emori iga-aastast suurettevõtete maineindeksi pingerida juhib tänavu uus ettevõte. Tööandjate maine pingereas on esikoht kolmandat aastat järjest sama.

Suurettevõtete maineindeksi tipus on sel korral Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK). 

„RMK nähtavus ja tuntus on viimase viie aastaga järjest kasvanud ja sellega on kaasnenud ka mainehinnangute tõus,“ sõnas Emori uuringuekspert Aivar Voog. „RMK eristub selle poolest, et ettevõtte meeldivuse ja tugevuse kuvand on hästi kooskõlas. Kui paljud teised suurettevõtted tunduvad tugevad ja jõulised, aga mitte ilmtingimata positiivseid emotsioone tekitavad, siis RMK on üks neist, kus need kaks poolt on tasakaalus.“

RMK kuulub ka mainekamate tööandjate pingerea esikolmikusse, kus esikohta hoiab kolmandat aastat järjest Eesti Energia, kellele järgnevad Tallink, RMK, Tallinna Sadam ja Kalev. Tallinna Sadam kukkus küll oluliselt üldise maine pingereas, kuid on siiski üks eelistatumatest tööandjatest. 

Eesti Energial on õnnestunud positsioon säilitada vaatamata madalatele kütusehindadele ja sellest tulenevale keerulisele olukorrale energeetikavaldkonnas. Raskuste tõttu on näiteks Viru Keemia Grupp oluliselt langenud nii tööandjate kui ka üldise maine pingereas.

„See on märk, et inimesed usuvad, et teeme Eestile vajalikku tööd ning nad sooviksid ka ise selles kaasa lüüa," ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.

Emori personaliuuringute juhtekspert Mari-Liis Eensalu rõhutab, et maine tööandjana ei ole seesama, mis ettevõtte üldine maine. „Selleaastastest uuringutest on hästi näha, et altkäemaksuskandaal kahjustas küll oluliselt Tallinna Sadama üldist mainet, mitte aga soovi seal töötada. Ettevõte kukkus üldise maine pingereas 7. kohalt 45. kohale, kuid tööandjate pingereas on Tallinna Sadam ikka veel 4. kohal. Inimesed on tööandjaid valides pragmaatilisemad ja hindavad eeskätt turvatunnet ja palgakuvandit,“ lisas Mari-Liis Eensalu.

Mainekuse tipus olevaid ettevõtteid iseloomustab Aivar Voogi sõnul nende tegutsemisvaldkondade olulisus ja atraktiivsus elanike jaoks, inimeste regulaarne kokkupuude nendega ja ettevõtete üldine aktiivsus meediakajastustes sponsorluse, reklaamikampaaniate jmt kaudu.

Alates esimesest uuringust 17 aastat tagasi on esiviisikusse kuulunud Swedbank (toonase nimega Hansapank). Ülejäänud ettevõtted on esiviisikus aeg-ajalt vahetunud. Viimase aastaga on suurima tõusu edetabeli 20 esimese hulgas on teinud Telia Eesti ja A. Le Coq, mis on tõusnud esiviisikusse vastavalt 17. ja 13. kohalt.

„Et jõuda mainekamate tööandjate pingerea tippu, peab ettevõte pakkuma stabiilset töökohta ja konkurentsivõimelist töötasu. Usutakse, et suured ja omal alal edukad ettevõtted suudavad seda kõige paremini,“ rääkis Eensalu.

Kord aastas toimuva suurettevõtete tuntuse ja maine uuringu korraldas Emor 17. ja tööandjate maine uuringu 11. korda. Suurettevõtete tuntuse ja maine uuringus osales sel aastal 1361 Eesti elanikku vanuses 15–74 aastat, tööandjaid seadsid pingeritta 1456 tööl käivat inimest.

Jaga lugu:
Hetkel kuum