• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vastse-Kuuste lihatööstus leidis omaniku

  Vastse-Kuuste lihatööstus leidis omaniku.Foto: Väinu Rozental

  Eesti seakasvatajad ostsid Atria Eesti ASile kuulunud Vastse-Kuuste lihatööstuse, mis on kaks kuud seisnud.

  Ostja Eesti Tõusigade Aretusühistu lõi uue tulundusühistu nimega Ühistu Eesti Lihatööstus, millel on kümme liiget. Tehingut finantseerivad Maaelu Edendamise Sihtasustus ning Tallinna Äripank.
  „Põllumajandus on vaieldamatult väliskeskkonna poolt üks haavatavamaid tegevusvaldkondi,” märkis Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg. „Selleks, et haavatavust minimeerida, tuleb tootjatel endil midagi ette võtta. Tarneahela omamine võimaldab seda kindlasti teha. Oleme veendumusel, et aktiivsete farmerite unistused saavad Eesti Lihatööstuse asutamisel teoks – neil õnnestub olulisel määral oma kauba väärtust tõsta ning eestimaist seakasvatust säilitada ja hoogustadagi.”
  Ühistu Eesti Lihatööstus nõukogu esimehe Urmas Lahe sõnul on neile tähtis, et nende kasvatatud sead lähevad meie oma tööstusesse. "Nii tagame Eesti elanikele kodumaisest sealihast valmistatud tooted,” ütles Laht. „Venemaa sanktsioonide järel suurenesid tööstust mitte omavate seakasvatajate probleemid märkimisväärselt. Tahame kindlasti selliste välismõjude osakaalu tulevikus vähendada.”
  „Ühistu Eesti Lihatööstuse loonud 10 farmerit ostsid endale lihatööstuse, mis on esimene taasiseseisvumise järgne ühistuline lihatööstus. Liikmete farmides kasvab aastas 125 000 siga,“ lisas Laht. „Ostame lihatööstuse, kuna sektor on madalseisus ning usume, et puhtal toidul on väga suur perspektiiv. Kümne farmeri seas on ka noorema põlvkonna ettevõtjad, kes tahavad oma esivanemate tööd jätkata.“
  Atria koondas kogu tootmise Valka
  Vastse-Kuuste lihatööstuse müünud Atria Farmid OÜ on juba kogu tootmistegevuse Valka, ühte tootmiskompleksi koondanud.
  „Vastse-Kuuste müük on oluline samm Atria Eesti ASi struktuuri ja äritegevuse korrastamisel,“ ütles Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm. „Leidsime lihatööstusele uue omaniku võrdlemisi kiiresti ning ootame põnevusega, kuidas neil minema hakkab." Hormi sõnul on turuolukord väga pingeline. "Just sellistes olukordades toimub enamik omandimuutusi – optimeerimine ja uute võimaluste otsimine käivad alati käsikäes," märkis ta.
  Hormi sõnul on sealiha hind praegu naeruväärselt madal, mistõttu tuleb seda väärindada, et kasumlikult toimetada. „Kindlasti ei jää sealiha hind madalaks igavesti – põhjused on poliitilised ning kunstlikud, näiteks Venemaa sanktsioonid, mis võivad muutuda," oli ta kindel.
  "Ostjate näol on tegemist tublide Eesti asja ajavate ettevõtjatega, kelle käest saame tulevikus vajaduse tekkides eestimaist sealiha sisse osta. Vastse-Kuuste kaubamärgi all tootmist jätkame aga Atria Valgamaal asuvas tehases,“ sõnas Horm.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Elmo Rent pakub uusi aktsiaid turuhinnast 24% kõrgema hinnaga
Elmo Rent teatas börsiteate vahendusel, et plaanib emiteerida kuni 727 270 uut lihtaktsiat. Jaeinvestoritele määrati aktsiahinnaks praegusest turuhinnast enam kui 20 protsenti kõrgem hind.
Elmo Rent teatas börsiteate vahendusel, et plaanib emiteerida kuni 727 270 uut lihtaktsiat. Jaeinvestoritele määrati aktsiahinnaks praegusest turuhinnast enam kui 20 protsenti kõrgem hind.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.