Äripäev Londonis: Eesti ärinaine – mina Brexitit ei karda

23. juuni 2016, 18:06
Triin Linamägi
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160623/NEWS/160629882/AR/0/AR-160629882.jpg

Pea kolm aastat Londonis elanud ja idufirmadega tegelenud, kuid Inglismaa turuga juba kümme aastat tihedalt seotud Triin Linamägi ütleb London Bridge’i uue ärihoone kohvikus cappuchinot rüübates, et Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumine (Brexit – toim.) teeks tema tegevuse kindlasti keerulisemaks.

Ilmselt ei tähendaks see siiski veel riigist ära tulemist. „Arvan, et üritaksin siiski Inglismaale jääda,“ ütleb noor naine südikalt. See on turg, mida ta tunneb, mis on suur ja kõigele uuele väga vastuvõtlik ning mis on avanud uksi mujale maailma.

„Ma usun, et läbiksin üsna ladusalt selle sõela,“ vastab ta küsimusele, mis saaks siis, kui Suurbritannia peaks hakkama ka Euroopa Liidu riikide kodanikke kohtlema nagu praegu n-ö kolmandate riikide kodanikke. See tähendaks kõrgendatud nõudmisi, mida paljud praegu Suurbritannias töötavad ELi kodanikud uuringute järgi täita ei suudaks.

Linamägi enda pärast ei muretse, kuid jälgib telefonist siiski viimaseid uudiseid ja sõnumeid, kuidas referendum kulgeb.

„Praegu ütleb The Independent, et küsitluste järgi on sisse jääjatel 10punktine edumaa,“ rõõmustab ta.

Brittide võimalikul EList lahkumisel võib tema tegevusele olla tuntav mõju. Näiteks kerkib küsimus - kas tuleb hetk, mil peaks hakkama viisat taotlema? Palju sõltub ka sellest, kuidas mõjutaks brittide võimalik lahkumine kohalikku turgu ja riiki tulevaid investeeringuid. Idufirmad on seni kasutanud just Londonit, et selle turu kaudu maailma muudele turgudele edasi minna ja laieneda. Kui kerkivad barjäärid, võivad osad firmad tulemata jääda.

„Inglismaal on väga palju kaotada. Liiga palju kaotada,“ ütleb Linamägi.

Linamägi on ise tegus mitmel alal. Alustanud Eestis paari finantsettevõtte (SMS laenud) kaasasutamisega, on ta praegu Inglismaal videos tööintervjuu tarkvara pakkuva ettevõte Jobatar kaasasutaja ja töötaja ning osaleb aktiivselt start-up firmade kiirendi Startupbootcamp tegevuses. See üritab värvata start-up ettevõtteid kogu Euroopast ning nii mõnigi firma on Linamägi sõnul öelnud, et eelistatakse esmalt referendumi tulemuse ära oodata.

Kui Suurbritannia EList lahkuma peaks, võivad start-up firmad minna hoopis Stockholmi või Amsterdami või Berliini ….. „Ja miks mitte Eestisse,“ ei välista ta ka seda võimalust. Suurbritannia atraktiivsus idufirmade seas aga kannataks. Ja mis saaks investeeringutest, on samuti küsimus – Euroopa Investeerimisfond on Suurbritannias üks olulisi riskikapitali allikaid.

Kui tulebki Brexit, ei juhtu täna-homme midagi, on Linamägi kindel. Mis muutub, saaks selgeks paari aastaga. Ja kui peabki lahkuma, leiaks ta kindlasti rakendust mõnes muus riigis.

„Iga asi viib uue asjani. Ei karda ma seda Brextit otseselt. Aga väga kahju oleks,“ ütleb ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. June 2016, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing