Äripäev • 25. juuni 2016 kell 12:21

Brexit: EL püüab seisukohta võtta

Lipud Euroopa Komisjoni hoone ees  Foto: Scanpix/REuters

Euroopa Liit proovib kokku panna ühtse seisukoha Suurbritannia EList lahkumise küsimuses järgmise nädala tippkogunemiseks.

Lahkulööjate võit neljapäevasel rahvahääletusel on ootamatu löök Euroopa Liidule, mis otsib nüüd raskest olukorrast väljapääsu, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kuigi brittide lahkumissoov on ilmne, ei taha riigi valitsus teha ametlikku lahkumisavaldust enne, kui uus peaminister oktoobris ametisse astub, kirjutab leht.

Asja arutatakse nädalavahetusel ja järgmise nädala algul toimuvatel kokkusaamistel. Täna saavad Berliinis kokku Euroopa Liidu asutajaliikmete Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Belgia, Hollandi ja Luksemburgi peaministrid, et otsustada, mis järeldusi brittide otsusest teha.

Homme kogunevad liikmesriikide esindajad ilma Suurbritanniata. Esmaspäevaks on Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kutsunud Berliini Saksamaa ja Itaalia juhi. Brüsselis peab kokku Euroopa Komisjon erakorralise istungi, millel osaleb ka Suurbritannia ametivend Jonathan Hill.

Diplomaatiline töö peaks tulemuse andma teisipäeval algavaks Euroopa Liidu tippkogunemiseks, kust oodatakse viidet, mida liit edasi teeb.

Kolmapäeval saab Suurbritannia esimest korda tunda EList lahkumise otsuse praktilist poolt. Nimelt jäetakse peaminister David Cameron ukse taha, kui teised riigid hakkavad arutama, kuidas Suurbritanniasse nüüd suhtuda.

Kokkusaamiste kõige pakilisem küsimus on, kuidas ja millal kavatseb Suurbritannia ametlikult lahkumisest teatada. Enne seda ei saa ametlikke lahkumisläbirääkimisi alustada ja selline ebakindel olukord võib pikaks ajaks püsima jääda.

Euroopa Komisjoni esimees Jean-Claude Juncker ütles eile teleintervjuus, et läbirääkimised ei saa ootama jääda uue peaministri ametisse nimetamist oktoobris.

Samas ei ole liidul mingit võimalust mõjutada Suurbritanniat varem avaldust tegema.

Hetkel kuum