Riigireformi Radar: valitsus sai hindeks kahe

06. september 2016, 11:33
Riigireformi Radar: valitsus sai hindeks kahe
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160906/NEWS/160909841/AR/0/binokkel.jpg

Riigireformi Radari kolleegium andis riigireformi edenemisele ajavahemikul juunist augustini hinde kaks, sest viimast kvartalit iseloomustab poliitiline seisak.

Kolleegiumi hinnangul on riigihalduse minister Arto Aas ja ametnikud teinud head tööd, aga nende käed jäävad lühikeseks, kui valitsus otsuseid ei tee.

„Suve alguses jõudis koalitsioon olulise verstapostini – riigikogu võttis vastu haldusreformi seaduse. Probleemiks on aga see, et valitsus ei jõudnud välja tulla ettepanekutega, mis haldusreformile tegeliku sisu annaks ehk milliseid avalikke teenuseid ja millisel riigi tasandil pakutakse ning kuidas neid rahastatakse,“ selgitas kolleegiumi liige Aivo Adamson. „Protsessiga on kaasnenud vastasseis ja kriitika, kuid reformile ei ole vaja pidurit panna,“ lisas Adamson.

Arvestades väljakutseid, nagu eesistumine, kohalike omavalitsuste ja parlamendi valimised, on radari kolleegiumi hinnangul valitsuskabinetil vaja nüüd nobedasti asuda avalike teenuste pakkumise ja rahastamise süsteemi ning regionaalhalduse mudeli üle otsustama. Radari kolleegiumi hinnangul nõuab see poliitikutelt otsustamisjulgust ja ametnikele suuniste andmist.

Näiteks kui oleks kokku lepitud, et edaspidi seotakse kõik riigi avalikud teenused ID-kaardiga identifitseerimise võimalusega, siis ei oleks töötukassas plastikkaardi (ajutine) kasutuselevõtt kõne alla tulnud. Ka maanteeameti reformikava takerdus ümberkorralduste puuduliku ettevalmistuse juhtimise taha, ei suudetud sihtrühmale selle vajalikkust selgitada.

Kolleegium imestab, kuidas on võimalik, et meil on riigireform ja samal ajal võtab ühe ministeeriumi haldusalas asuv asutus (Eesti Rahva Muuseum) kümneid inimesi tööle valdkonnas, kus ta konkureerib erasektoriga. Tegemist on ekspertide meelest märgilise küsimusega.

Pikema hinnanguga saad tutvuda siin.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. September 2016, 11:39

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing