Sirje Rank • 23. september 2016 kell 15:57

ELi ja USA vabakaubanduslepet ei pandud riiulile

Protestijad Brüsselis  Foto: Scanpix/Reuters

Täna Bratislavas kohtunud Euroopa Liidu kaubandusministrid otsustasid jätkata läbirääkimisi Euroopa Liidu ja USA vabakaubanduslepingu üle, ehkki tunnistatakse, et enne president Barack Obama ametiaja lõppu kokkuleppele ei jõuta.

Mitmetes ELi liikmesriikides on poliitikud väljendanud lepingu suhtes skepsist, kuid päris riiulile seda panna ei otsustatud, vahendas kohtumiselt agentuur Bloomberg.

Kui Obama ajal kokkulepet ei sünni, sõltub edasiste läbirääkimiste saatus sellest, kes on järgmine USA president ja millisel kohal on TTIP (USA ja ELI vaheline vabakaubandusleping – toim.) tema prioriteetide seas, ütles Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.

Samal kohtumisel avaldasid kaubandusministrid toetust ELi ja Kanada vahel sõlmitud vabakaubanduslepingule, mille pooled peaksid allkirjastama oktoobri lõpus. Seejärel tuleb see liikmesriikides ratifitseerida.

ELi liidrid arutavad TTIP-d tippkohtumisel oktoobris. Malmströmi sõnul on selge, et valitsused kuulavad oma valijaid. Näiteks Saksamaal on toimunud vabakaubanduslepingute vastu suured meeleavaldused. Sellepärast ongi oluline saavutada hea kokkulepe, kus oleks arvestatud erinevate arvamuste ja nn punaste joontega, millest üle astuda ei või, ütles Malmström.

Hetkel kuum