Pille Ivask • 16 oktoober 2016

Sakslased loodavad teha liftirevolutsiooni

Thyssenkruppi liftide tööpõhimõte  Foto: epa

Saksa ettevõte Thyssenkrupp on välja arendanud uue liftitehnoloogia, mis kasutab magnetlevitatsiooni ning mille abil saab tulevikus hoonete külge ehitada terve liftikompleksi.

Kuna ettevõtte loodud liftid ei kasuta traditsioonilist kaabelsüsteemi, vaid magnetlevitatsiooni, saavad need liikuda nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt ehk tavapärase ühelt korruselt teisele jõudmise asemel saavad inimesed liikuda ka ühe korruse lõikes.

Thyssenkruppi Põhja-Ameerika osakonna juht Patrick Bass ütles väljaandele CNN Money, et sellisel tehnoloogial peaks olema võime rääkida linnade arengule tulevikus väga palju kaasa. Mees, kes on töötanud liftitööstuses 26 aastat, leiab, et kavandatavad liftid suudavad muuta ka praegust arusaama transpordist.

Bass ennustab, et kuna üha enam inimesi kolib linnadesse, muudab see ka üldist arusaama liiklemisest. Näiteks ennustab ta, et majadesisene ning tänavatel liiklemine võiks olla tulevikus rohkem ühendatud.

Ühtlasi loodab ettevõte, et liftitehnoloogia on tulevikus ühendatud sama ettevõtte poolt arendatava liikuva jalgtee kontseptsiooniga, mis põhineb samuti magnetlevitatsioonil. Acceli nime kandvad jalgteed on mitmetes linnades juba kasutusel, samas liftide idee on jätkuvalt pigem uus.

Bass märgib, et kuigi esialgu on nimetatud tehnoloogia kahtlemata kallis, on see pikas perspektiivis siiski tasuv. Niimoodi saab tulevikus ehitada näiteks loodussõbralikumaid ehitisi, samuti on uued liftid prognooside põhjal kuni 45% suurema kandevõimega ning kasutajale mugavamad.

Kuigi Thyssenkrupp on vastutav miljonite liftide eest üle kogu maailma, rõhutab Bass, et nad ei pea ennast lifte tootvaks ettevõtteks. “Me oleme transpordiettevõte,” märkis ta.

Hetkel kuum