Trump USA presidendiks - Iirimaa hirmul

15. november 2016, 12:45
Iirimaa rahandusminister Michael Noonan
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161115/NEWS/161119820/AR/0/AR-161119820.jpg

Iirimaa, kel on brittide lahkumisest Euroopa Liidust teiste riikidega võrreldes enam kaotada, sai uue hoobi, kui Donald Trumpi valiti USA presidendiks.

Enim paneb iirlasi muretsema Trumpi lubadus järsult ettevõtete tulumaksu kärpida – 35 protsendilt 15-le. Samuti Trumpi retoorika, mis nõuab Ameerika töökohtade püsimist kodus. Iirimaa on mures oma staatuse pärast USA ettevõtete eelistatud sihtriigina Euroopas, vahendas agentuur Bloomberg.

„Trumpi protektsionistlik kurss „hoiame oma töökohad kodus“ kujutab endast eksistentsiaalset ohtu Keldi Tiigri mudelile,“ ütles agentuurile Bloomberg Iirimaa suurima väärtpaberifirma Davy strateeg Donal O’Mahony. „Kesksel kohal siin on Trumpi ettepanek USA ettevõtte tulumaksu järsult kärpida.“

Iirimaa ettevõtte tulumaks 12,5% tasemel on Lääne-Euroopa riikide seas madalaim ja mitmed eelkõige USA tehnoloogiaettevõtted on Dublinisse teinud oma Euroopa peakontori. Välisinvesteeringute riiki toomiselt on Iirimaa agentuuri Moody’s andmeil Euroopa Liidus Luksemburgi järel teisel kohal. Ettevõtete arvele nagu Facebook Inc langeb ligi viiendik erasektori töökohtadest.

Trumpi plaan kärpida tulumaksu võib paljud ettevõtted USAsse tagasi tuua, ütles Trumpi majandusnõunik Stephen Moore Dublinis antud raadiointervjuus.

Iiri peaminister Enda Kenny oli esimene Euroopa valitsusjuht, kes Donald Trumpiga presidendiks valimise järel kõneles. Kenny valitsus püüab toime tulla negatiivsete mõjudega Suurbritannia otsusest EList lahkuda ning naela järsust nõrgenemisest. Brittide lahkumine võib Iiri valitsuse analüüsi järgida lõigata nende SKPst 3,8%.

Iiri rahandusminister Michael Noonan kiirustab sel nädalal USAsse investorite ja ettevõtjatega kohtuma, et rõhutada, et Iirimaa on jätkuvalt investeeringuteks atraktiivne sihtriik. „Ettevõtted investeerivad Iirimaale mitmel põhjusel. Ja paljus ka juurdepääsuks maailma suurimale majandusruumile Euroopa Liidule,“ ütles Noonan.

Ka Donald Trump on Iirimaale investeerinud. 2014. aastal ostis ta raskustesse sattunud USA riskifondilt hotelli ja golfiraja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. November 2016, 12:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing