Vitsur: enam pole nii, nagu räägiks seinaga

LHV analüütik Heido Vitsur  Foto: Raul Mee
Eliisa Matsalu • 18. november 2016 kell 12:30
Uudised
Ainult tellijale

Uus maksu- ja majanduspakett on rohkem ühiskondliku kui vaid majandusliku mõjuga, leiab LHV analüütik Heido Vitsur.

Vitsuri sõnul meenutab uue koalitsiooni maksupakett oma mitmekülgsuse poolest Lääne-Euroopa ja Ameerika Ühendriikide omi, kus pole keskendutud vaid Exceli tabelitele, vaid on lisatud ka sotsiaalne mõõde. „On arvestatud, kuidas mõjutab pakett tervet ühiskonda,“ ütles ta. „Kõik pisut võidavad ja kaotavad. Huvitav balanss on saavutatud,“ lisas ta.

Vitsur ootab huviga, kuidas pakett tööle hakkab, kuna sellist lähenemist pole Eestis enne olnudki. „See on rohkem kui majandusliku mõjuga, see on just ühiskondlikku potentsiaali suurendava mõjuga. Erinevad osapooled tunnevad, et nendega on arvestatud,“ ütles ta. Vitsur lisas, et seni on maksupoliitika suurim probleem olnud see, et kellegagi justkui ei arvestatud, kuid nüüd on teisiti. „See on oluline muutus. Enam ei ole seinaga rääkimine, vaid on reaktsioon ja dialoog,“ ütles ta.

Vitsur lisas, et ei oska veel hinnata regulaarsete dividendimaksjate tulumaksumäära languse rahalist mõju, kuid kindel on, et see motiveerib rohkem kasumeid välja võtma. „See on üks tugevamaid stiimuleid, mis on ettevõtetele tehtud – see on ju suur vahe! Ei ole nagu sotsiaalmaksu langus pool protsenti, vaid lausa kuus protsenti tulumaksumäära langust. See on ju üle veerandi,“ ütles ta. Kas madalam dividendide tulumaksumäär võib rohkemaid motiveerima ka OÜtama, Vitsur veel hinnata ei osanud.

Hetkel kuum