Kilk astub kohtu ette jaanuaris

Rein Kilk sai süüdistuse ASi Pere pankroti põhjustamises.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 23. detsember 2016 kell 8:15

Jaanuari teisel nädalal algab kohtuprotsess Rein Kilgi ja temaga lähedalt seotud inimeste üle.

Selle aasta suvel selgus, et Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab Kilki ASi Pere pankroti põhjustamises. Kohtu alla lähevad 9. jaanuaril peale Kilgi ka teised kriminaalsüüdistuse saanud: Kilgi elukaaslane Kaie Raig, viimase isa Neeme Raig, Kristjan Oolo ja Karl Liivapuu.

Süüdistuse sisu räägib ASi Pere vara põhjendamata kinkimisest. Süüdistuse tõid Kilgile neli aastat tagasi langetatud otsused. Nimelt on uurimise all olnud ASist Pere kolme kinnistu ja registreeritud kaubamärkide väljaviimine, kui ettevõttel makseraskused tekkisid.

Kilk kuulus 2008. aastast kuni ASi Pere pankrotini firma nõukokku nii Karl Liivapuu kui ka elukaaslase Kaie Raigiga. Ühel hetkel ilmnesid firma makseraskused, likviidsusprobleemid ning kohustused, mis ületasid varasid. Ettevõte ei suutnud täita kohustusi ei panga ega maksuameti ees. Sel ajal ehk 2012. aastal võttis nõukogu vastu otsuse asutada tütarfirma Pere Pagar, kuhu tõsteti kõik ASiga Pere seotud kinnisasjad hüpoteekidega, peale selle ka kaubamärgid.ASi Pere juhatuse liige Neeme Raig sõlmis Pere Pagariga, mida esindas Kristjan Oolo, kolme kinnistu ja kaubamärkide müügilepingu summas 1,6 miljonit eurot. Perele tekitati kahtlustuse järgi kahju 2,8 miljonit eurot.

Lepingu põhjal pidanuks Pere Pagarile üle minema ASi Pere kohustused DnB Nord Panga ees 1,6 miljoni euro ulatuses, kuid seda ei juhtunud. Pere Pagar hoopis rentis kinnistud edasi. Nimelt sõlmisid firma juhatuse liige Kristjan Oolo ja OÜ Linereli juhtkonda kuuluv Tõnis Väli kümneks aastaks rendilepingu.

Kahtlustuses seisab, et lepingu sõlmimise põhjus seisneb selles, et pankrotimenetluses oleks raskem vara tagasi võita ning sooviti ka kinnistute väärtust vähendada.

Hetkel kuum