Äripäev • 14. veebruar 2017 kell 11:46

Maksumaksjate liit valis maksumaksja sõbra ja vaenlase

EASi all tegutseva disainimeeskonna loodud Eesti brändi kontseptsioon.  Foto: Postimees/Scanpix

Eesti Maksumaksjate Liit (EML) kuulutas täna välja 2016. aasta maksumaksja sõbra ja vaenlase tiitli saajad, teatas liit pressiteates.

Maksumaksja vaenlase tiitli sai Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

"2016. aastast jääb paljudele maksumaksjatele meelde kaks pehmelt öeldes arusaamatut sündmust: otsus mitte nõuda tagasi Ärma talule makstud toetust ja umbes 200 000 eurot maksnud disainiprojekt, mis üldsus tunneb peamiselt märksõnadega „oksendav kilpkonn“ või „nohus lammas“," selgitas EML pressiteates. Liidu hinnangul on need kaks juhtumit näited sellest, kuidas tehakse rumalaid otsuseid, kui raha antakse lihtsalt niisama jagada. "Hoolimata kõigest muust, mida EAS on teinud ja kavatseb teha, on need kaks juhtumit kahjustanud (isegi naeruvääristanud) mitte ainult EAS, vaid kogu Eesti riigi mainet," leidis EML.

Maksumaksja sõbra tiitli asemel anti välja eriauhind, mille sai Tallinna halduskohtu kohtunik Kadriann Ikkonen.

Sellega tunnustab liit möödunud aasta 5. detsembri otsust, millega algatati põhiseaduslikkuse järelevalve menetlus maksuintressi määra üle. Kohus leidis, et intressimäär 0,06% päevas on ebamõistlikult kõrge, sest ei arvesta finantsturgudel toimunud arenguid. EML hindab kõrgelt kohtuotsuse põhjalikku analüüsi, kus võeti vaatluse alla maksuintressi olemus ja võrreldi maksuintressi määra muude sarnaste finantsinstrumentide määradega nii Eestis kui mujal maailmas.

Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud mittetulundusühing, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist. Liidu tegevust finantseeritakse täies ulatuses liikmemaksudest ning kaupade ja teenuste müügist saadud tulust. EML ei küsi ega saa toetusi riigieelarvest või eurofondidest.

Hetkel kuum