Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Elisa ja Lõhmuse fond jagasid võrgufirma

  Võrgufirma Santa Monica Networks jaguneb pooleks: Elisa ostab meil ja Soomes tegutsenud osa, Rain Lõhmuse fond Lätis ja Leedus tegutsenud osa.

  Santa Monica Networksi Eesti ja Soome firmad ostnud Elisa saab enda äriklientidele paremad teenused, Läti ja Leedu ettevõtete uuele suuromanikule Livoniale oli firma ammu investeerimisvõimalusena silma paistnud.
  Santa Monica Networksi Eesti tütarettevõtte juhi Margus Vaino hinnangul tugevdab Elisa tehinguga oluliselt oma positsiooni Soomes. Eestis hakkab Santa Monica pakkuma äriklientidele laiemat toodete ja teenuste valikut. „Elisal on ärikliente ja on, mida pakkuda, aga meie teeme väga spetsiifilisi asju. Ma arvan, et suudame koos pakkuda palju rohkem,“ ütles ta. Kus ja kuidas sünergia ja koostöö täpsemalt tekib, hakkavad ettevõtted arutama siis, kui konkurentsiamet on ühinemise heaks kiitnud.
  „Elisa on teinud hea tehingu,“ ütles Vaino ja lisas, et Santa Monica Networks Group on olnud väga kasumlik ja kasvatanud viimase kümne aastaga käivet kuus korda. „Ma arvan, et oleme üks väheseid ettevõtteid, kes on suutnud Eestist edukalt Soome laieneda. 2005. aastal hakkasime selle projektiga pihta ja nüüd on Soome tütarfirma kõige suurem.“
  Vaino ütles, et Santa Monica pakkus Elisale peamiselt huvi nende strukturiüksuse pärast, mis teenindab Eestist Soome ja ka teiste riikide suurettevõtteid. „See pakub ärikliendile väga unikaalseid teenuseid,“ ütles ta. Lisaks huvitas sõnul Elisat teenuste komplekt, mis pakub rahvusvahelistele ettevõtetele eri riikides ühtlasel tasemel teenust. „Elisa kui omaniku nägemus oli väga selge, miks nad ostavad selle ettevõtte – et tugevdada ärikliendile teenuste pakkumist.“  
  Elisa Eesti juht Sami Seppänen tõdes, et nende kliendid ootavad üha suuremat võimekust lahendada digitaliseeruva keskkonna vajadusi. „Tänu Santa Monica oskustele ja asjatundlikkusele oleme selleks tunduvalt paremini valmis. Otsimegi sünergiat kahe ettevõtte teenuste vahel ning näen, et see on loomulik samm, et Elisa Eesti hakkab oma äriklientidele pakkuma Santa Monica teenuseid ja vastupidi,“ ütles ta.
  Seppäneni sõnul ostsid nemad just Eesti ja Soome firmad, sest need on nende koduturud. Läti ja Leedu turgudel Elisal äritegevust ei ole.
  Jagati sõbralikult
  Livonia Partnersi asutajapartneri Rain Lõhmuse kinnitusel jagati Santa Monica Networksi tütarfirmad sõbralikult, kuid lähemalt ei saanud ta sellest rääkida. Livonia fond investeerib Baltikumi ettevõtetesse ning tema sõnul oli see õnnelik juhus, et Elisal olid huvid rohkem Eestis ja Soomes. Samuti toimivad Santa Monica tütarettevõtted iseseisvalt ning grupp ei pea olema Lõhmuse sõnul tingimata Baltikumi-ülene.
  „Me analüüsime palju firmasid ja Santa Monica jäi juba mõnda aega tagasi sõelale kui silmapaistev ja tubli firma,“ ütles Lõhmus. Santa Monica tütarfirmade ost on Livonia Partnersi jaoks esimene tehing väljaspool Eestit. Esimesed kaks ostu olid Eestis Baltikumi suurim saunatootja HaServ ning kodu- ja aiatoodete müüja Hortes.

  Santa Monica Networks

  Balti regiooni võrguteenuste integreerimise ning kujundus- ja paigaldusteenuste pakkuja.

  Pakub ka IT-turbe ja andmekeskuse lahendusi.

  Kliendid on suured ettevõtted, valitsus- ja finantsasutused.

  Ettevõte teeb koostööd üleilmsete võrguseadmete, andmekeskuste ja turvataristute juhtivate tarnijatega.

  Livonia Partners

  Fond investeerib 83 miljonit eurot, panustades ühte ettevõttesse 3-15 miljonit eurot.

  Tegevust alustades oli eesmärk osta viie aasta jooksul osalus 8-12 Balti ettevõttes.

  Livonia Partners on Balti Innovatsioonifondi allfond. Balti Innovatsioonifond on Eesti, Läti ja Leedu ning Euroopa Investeerimisfondi loodud fondifond.

  Erineva perspektiiviga investeeringud
  Seppäneni kinnitusel on Santa Monica Networksi tehing tehtud väga pikaajalise perspektiiviga.  Livonia Partners on aga ettevõtetes kolm kuni seitse aastat. „Kuna me oleme tähtajaline fond, siis me ei saa vastata, et igavesti tahame jääda,“ nentis Lõhmus.
  Lõhmuse sõnul on sektor huvipakkuv ja kasvav, kuid samal ajal tuleb anda aru, et maailm on muutumas ja tulevikus ostetakse pigem tarkvara. „Aga endiselt usume, et arvutivõrgud ja kaasa arvatud võrkude turvalisus on tähtis teema ja tõenäoliselt ka kasvav valdkond.“
  Lõhmus ei tahtnud konkreetseid eesmärke Läti ja Leedu firmadega avada, sest need pole avalikud ettevõtted. „Selge on see, et kavatsus on kasvada. See ei ole mingi kulude kärpimise harjutus,“ ütles ta vaid. Lõhmuse sõnul on need ettevõtted, mis toodavad raha ja kasvavad seetõttu orgaaniliselt.
  Edasine kasv nõudis uusi omanikke
  Firmad osteti Eesti haldusettevõttelt Santa Monica Networks Group, kes otsustas eelmisel suvel, et on aeg teha muudatus. Tütarfirmad olid kasvanud piisavalt suureks ja oli vaja uut omanikku, kes viiks nad uuele tasemele. „Me kasvasime väikeettevõttest kümne aastaga kuus korda suuremaks, ühel hetkel tuleb lihtsalt lagi ette,“ selgitas Eesti ettevõtte juht Margus Vaino.
  Tütarfirmad müünud haldusfirma juht Justas Dargužas kinnitas, et Santa Monica Networks Group jääb alles juriidilise kehana, aga tegevust ei jätka, sest omanikud ei ole selle tulevikku veel otsustanud.
  Grupi tütarettevõtete pooldumine erinevate omanike alla Margus Vaino sõnul ettevõtete jaoks suurt muutust kaasa ei too, sest neid on juhitud lokaalselt. Tihe koostöö Läti ja Leedu kolleegidega peaks tema arvates jätkuma samamoodi. „Meil on omavahel sõlmitud koostööleping ja me jätkame klientide teenindamist samamoodi nagu seni.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.