Endover: püüdsime Bauschmidti päästa

City Residence sai nurgakivi 2015. aasta oktoobris, kuid juba aasta hiljem oli must kass Bauschmidti omaniku Mait Schmidti (keskel) ja Endover Kinnisvara juhi Robert Laua (paremal) vahelt läbi jooksnud.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 24. märts 2017 kell 10:00

Kinnisvaraarendaja Endover leiab vastupidiselt Bauschmidti pankrotihaldurile, et püüdis ettevõtet kompromissiga päästa, kuid sellest ei piisanud.

Hiljuti ilmus Äripäevas artikkel, et saneerimist üritanud Bauschmidt läks ikkagi pankrotiteele, võlgu on ehitajal kogunenud miljoneid eurosid. Ajutine pankrotihaldur, vandeadvokaat Veli Kraavi hinnangul tõmbasid Bauschmidti vee alla vaidlus arendaja Endoveriga ja paar kahjumlikku objekti. Samuti julge laienemine.

Bauschmidt tegi leppetrahvi nõudnud Endoveriga kokkuleppe, mis ei olnud Kraavi sõnul mõistlik. Selle asemel pidanuks kohtule panustama – kokkuleppe järgi kaotas Bauschmidt rohkem kui pool miljonit eurot. “Sai sellest asjast nii vähe. Mul on tunne, et Bauschmidtile tehti ikkagi liiga,“ lausus Kraavi. „Paljud töövõtjad mängivadki selliste asjade peale, aga Endoveri suhtes ei ole ma kellegagi rääkinud.“

Endover Kinnisvara juhatuse liige Robert Laud ei nõustu Kraaviga. „Kui ei ole kellegagi rääkinud, siis ei tohiks ka sõna võtta, sest hinnang võib osutuda täiesti valeks – selline ebaõiglus kahjustab Endoveri ärihuve,“ lausus Laud ja selgitas, miks nii arvab.

„Kokkuleppe puhul, mis kinnitati kohtulikult 9. veebruaril, tuli hoopis Endover raskustes Bauschmidtile vastu, kes ei suutnud täita pool aastat tähtaega ületanud kohustusi, mida ettevõtte ka tunnistas. Viimane aitas Bauschmidtil ja tema võlausaldajatel säästa väga palju raha, mis kohtuteed ette võttes oleks kulunud,“ rääkis Laud.

Vaata tausta Infopangast

Endover KVB OÜ

Bauschmidt OÜ

Tundnuks end mugavalt

City Residence’i ehitusega seotud erimeelsustes kokkuleppele jõudmist oli Bauschmidtil Laua hinnangul rohkem vaja kui Endoveril. „Meie oleks oma õigusi kohtus kaitstes ennast mugavamalt tundnud,“ põhjendas ta.

Leppetrahv, mille Bauschmidt nõustus Endover Kinnisvarale tasuma, oli 550 000 eurot.

Bauschmidt võttis kompromissiga kohustuse kõrvaldada kiiresti objektil esinevad vaegtööd. Vaatamata hoone tähtaegse valmimise probleemidele sai City Residence valmis, kuid ehituse venimise tõttu kannatas Endover majanduslikku kahju, märkis Laud. „Endover Kinnisvara tegi olulisi järeleandmisi lepingust lähtuvate sanktsioonide nõudmisel,“ lisas ta.

Laud paneb vastutuse ehitaja õlule. „Vahel lihtsalt on nii, et ärid ja ettevõtmised ebaõnnestuvad. Kuid selles ei saa kunagi süüdi olla klient ehk töö tellija, vaid ikka ehitaja, kes on teinud valearvestusi, kui ei suutnud hinnata turu võimalusi või enda võimekust nõuetekohast teenust osutada,“ rääkis Laud.

„Kahju, et Bauschmidtiga on nii läinud, kuid vastutuse võtab siiski see, kes võttis ka riskid – ettevõtte juhatus, kes võttis riske, mida nad ei suutnud või osanud hallata. Kompromiss sõlmiti mõlema poole tahtel ning selle üle tagant järgi nuriseda on pehmelt öeldes ebaviisakas,“ lisas ta.

Hetkel kuum