Maksuamet: kõrge intress ergutab makse tasuma

Maksu- ja tolliamet leiab, et riigikohus nõustus nende seisukohtadega.   Foto: Meeli Küttim
Marge Väikenurm • 3. aprill 2017 kell 9:44

Maksuintress peab motiveerima makse maksma, kommenteeris maksuameti juriidilise osakonna juhataja Marilin Mihkelson riigikohtu värsket otsust jätta jõusse karm intressimäär.

Tänane Äripäev kirjutas, et riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium lükkas ümber detsembrikuise Tallinna halduskohtu otsuse, et maksuvõlglaselt nõutav päevane intressimäär 0,06% on vastuolus põhiseadusega.

Mihkelsoni sõnul näitab otsus, et riigikohus nõustus maksu- ja tolliameti hinnanguga. Kehtiv intressimäär juba täidabki Mihkelsoni sõnul eesmärki motiveerida makse tasuma. Peale selle järeldas Mihkelson riigikohtu otsusest, et maksuintressi ei saa üks ühele võrrelda eraõiguslikes suhetes kehtivate intresside ja viivistega.

Riigikohtu otsus Mihkelsoni hinnangul maksu- ja tolliameti senist tööd ei mõjuta, kuivõrd sellised intressid on kehtinud nende kehtestamisest saati ehk aastast 2002.

Pidurdab vaidlusi

Reklaamiagentuuri Zavod BBDO omanik Marek Reinaas rääkis, et võib-olla ei torma riik nüüd uisapäisa maksuvaidluste pärast kohtusse, kus kohtulahingu kaotamise järel tuleb ettevõtjatele tagasi maksta nii liigselt sisse nõutud viivis kui ka intress.

 

Riigi üle on ka Reinaas ise magusa võidu saavutanud. „See oli tol hetkel üks mõistlikumaid rahapaigutusviise,“ naeris ta. „Samal ajal kukkusid kõik börsid ja mujal olevad investeeringud kaotasid oma väärtust, aga maksuameti käes olnud raha tõi mulle päris kena kopika sisse.“

Mihkelsoni sõnul valib maksuamet, millise vaidlusega tasub kohtutee jalge alla võtta. „Kohtuvaidluse perspektiivi hinnates oleme ka seni alati ühe aspektina kaalunud kulu riigile versus kaitstav õigushüve. Kui kogutud tõendid ja menetlus ei ole meie hinnangul olnud piisav kohtutee ettevõtmiseks, siis ei ole maksumaksja huvides ka sellele raha kulutada,“ rääkis Mihkelson.

„Meie eesmärk on ka üha vähem jõuda kohtuvaidluseni, vaid nõustamiste ja koostöö käigus selleni, et ettevõtjal on kindlus, et tema maksuasjad on korras,“ lisas ta.

Hetkel kuum