FIE: väikesed muudatused meid ei päästa

Avo Kruusla otsustas FIEndusest loobuda ja registreeris OÜ.  Foto: Andras Kralla
Kristel Härma • 6. juuli 2017 kell 14:30

Kaks aastat tagasi kõikidest Eesti FIEdest enim tööjõumakse maksnud Avo Kruusla ei näe, et FIEnduses plaanitavatel muudatustel erilist mõju oleks. Tema on enda OÜ juba registreerinud.

Riik plaanib muuta FIEna tegutsemise soodsamaks ja ahvatlevamaks, eeskätt sotsiaalmaksu lae langetamise kaudu. Praegu tuleb sotsiaalmaksu maksta summalt, mis ulatub 15kordse miinimumpalgani ehk selleks, et piir ületada, tuleb kuus teenida rohkem kui 7050 eurot – kuus korda rohkem keskmisest palgast. Pärast muudatust oleks sotsiaalmaksu lagi kümnekordne miinimumpalk.

„Midagi ta üldiselt annab, aga tegelikult on koer maetud ju hoopis mujale,“ kostis selle peale piimatootja Avo Kruusla, kes oli üle-eelmisel aastal enim tööjõumakse maksnud FIE. Tänavu, pärast kahte kümnendit füüsilisest isikust ettevõtjana tegutsemist, otsustas ta sellest loobuda ja registreeris osaühingu.

Võlglased maksavad makse näiliselt kasumilt

"Kaks ja pool aastat seda pommiauku, mis oli põllumajanduses, see viis paljud FIEd sellisesse olukorda," ütles ta. Piima ja põllumajandussaaduste madala müügihinna tõttu ei suutnud paljud FIEd oma võlgu maksta, aga kuna FIEnduses ei ole võimalik tootmiskahjumit maha arvata, pidid põllumehed oma näiliste kasumite pealt riigile makse maksma isegi siis, kui neil raha ei olnud. Nii mõnigi lõpetas tema sõnul seetõttu ka tegevuse.

Kruusla leidis, et plaanitavad kosmeetilised parandused võivad aidata neid, kes pakuvad väikses mahus teenuseid. Suurema käibega FIEdel nullib maksukohustus maksusoodustused aga ära. „FIEndus on mõeldav ainult sel juhul, kui sa kogu aeg investeerid ja laiendad, aga niipea kui sa saad oma ettevõtte jalgadele, hakkad sa maksma ja hakkad maksma ikka megalt.“

265 839eurot maksis Avo Kruusla möödunud aastal riigile makse.

Tõstku maksuvaba tulu miinimumi

Kruusla pakkus FIEnduse korrastamise lahendusena välja maksuvaba tulu määra tõstmise. Tänavu on maksuvaba miinimum FIE jaoks 180 eurot kuus ja 2160 eurot aastas. Kruusla sõnul peaks see summa olema muutumatu krooni ajast. "See 40 000 krooni ei ole tänases mõistes enam mingi summa, mis aitaks FIEt. Mina arvan, et 12 keskmist Eesti miinimumpalka võiks olla FIEnduses maksuvaba. See oleks vähemalt aus FIE suhtes," sõnas ta.

Kruusla hinnangul oleks sellest FIEdele palju abi ja aitaks ka põllumajandust. „Ka vanemaid inimesi, kes töötavad ainult kahekesi, see tulu on nende pensionilisa. Nad ei käi, käsi pikalt ees, küsimas vallalt või kuskilt mujalt toetust. Nad elavad väärikat talumehe elu,“ selgitas ta.

Hetkel kuum