Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas Eesti Danske Bakuus miljardite pööritajad kliendiks värbas

    Äripäeva ja Taani majanduslehe Berlingske Tidende käsutuses dokumendid näitavad, kuidas Aseri pesumasina neli võtmefirmat Danske Banki Eesti filiaali kliendiks said – kontode avamine käis Bakuus ja selleks kasutas Danske sealset esindajat või lennutas panga esindaja kohale Eestist.

    On 2013. aasta mai. Danske Banki Eesti filiaalis avab konto ettevõte nimega Hilux Services LP. Firma on registreeritud Šotimaal Glasgow’s, kuid konto avamine toimub Aserbaidžaani pealinnas Bakuus. Danske Eesti esindajana allkirjastab ja tembeldab käsikirjaliselt täidetavad pangadokumendid keegi Sabina Taghiyeva. Hiluxit esindab 1965. aastal sündinud Maharram Ahmadov, kellega kohtudes ei arvaks esmalt, et just tema on see, kes haldab miljardeid dollareid või eurosid.
    Värske firma
    Dokumendid vormistatakse vene keeles, ettevõtte e-posti aadressina fikseeritakse [email protected]. Faberlex LP on registreeritud Hilux Services’iga samale aadressile ja samad on ka kahe ettevõtte omanikud: Briti Neitsisaartel loodud Solberg Business Ltd. ja Akron Resources Corp., kes etendavad direktorite või partnerite rolli hulgas sarnastes ettevõtetes.
    Hilux Services on asutatud paar kuud enne pangakonto avamist. Danske esindajaga pabereid vormistades pannakse kirja kavatsus, et ettevõtte käive ühes kuus hakkab olema 10 miljonit ja aastas 120 miljonit dollarit. Töötajaid on seejuures ettevõttel 3-5, tegevusalaks üldsõnaliselt ehitusmaterjalid ja toiduained. Ettevõte pani kirja veel kolm oma arvatavat tehingupartnerit. Samuti pannakse konto avamise paberites paika ülekannete limiidid: päevalimiit 2 miljonit ja nädalalimiit 5 miljonit eurot.
    Piisab ühest lausest
    Eraldi vormistatakse paber tegeliku kasusaaja kohta. Sellega kinnitab Maharram Ahmadov ühe lausega, et tema ongi ettevõtte tegelik kasusaaja. Napi paberi allkirjastavad Ahmadov ja panga esindaja Taghiyeva. Kõik viidatud pangadokumendid täideti Bakuus käsikirjaliselt ja vene keeles.
    Eelkirjeldatu saame kokku võtta selliselt, et Danske Eesti käis Bakuus värbamas juriidilisest isikust klienti, kelle omanikud olid peidus offshore-riigis ja kes alustava ettevõttena kavandas käivet 120 miljonit eurot aastas. Reaalsuses hakkas Hilux pööritama tohutult suuremaid summasid rikkaliku arvu „partneritega“. Hilux Services’i kontole maandus paari aasta jooksul umbes 1,5 miljardit dollarit. Samas suurusjärgus summa liikus kontolt ka välja.
    Danskest Versobanki
    Sarnasel kombel nagu Hilux Services vormistati Bakuus veel kolme firma dokumendid. Lisaks Sabina Taghiyevale esindas Eesti Dansket ehk allkirjastas pabereid Oksana Lindmets. Lindmets märgiti panga esindajaks ka Hilux Services’i kliendilepingus.
    Pildil Maharram Ahmadov. Mees, kes oli Aseri pesumasina rahakate ettevõtete eesotsas.Foto: Paul Radu, OCCRP

    Ma ei tööta enam Danske pangas. Ma ei kommenteeri midagi seoses sellega.

    Oksana Lindmets
    Dansket Bakuus esindanud töötaja
    Praeguseks töötab Lindmets Versobankis mitteresidentidest korporatiivklientide osakonna juhataja kohusetäitjana ehk jätkab sissekäidud rajal teises pangas. Kuidas ta Danskes töötades Aserbaidžaani Laundromati peategelastega tegeles, Lindmets Äripäevale ei rääkinud.
    „Ma ei tööta enam Danske pangas. Ma ei kommenteeri midagi seoses sellega,“ vastab Lindmets, kui ajakirjanik ütleb, et soovib naise Danskes töötamise aja kohta küsimusi esitada.
    Sama kostab Lindmets ka siis, kui ajakirjanik tahab teada, kuidas ettevõtteid panga klientideks võeti. „See on tulenevalt seadusest pangasaladus. Kolmandatele isikutele kommentaare ja informatsiooni ma ei anna.“
    Kui ajakirjanik mainib, et tunneb huvi Lindmetsa Bakuus käimise vastu, sekkub Lindmets poole lause pealt. „Ei kommenteeri,“ jääb ta endale kindlaks.
    Salapärane firma esindaja
    Peale Hiluxi oli 52aastane Maharram Ahmadov seotud Polux Management LPga, millele konto avamiseks kohtus Ahmadov jällegi Bakuus Dansket esindanud Sabina Taghiyevaga. Kas Taghiyeva oli Danske palgaline töötaja või esindas neid muudel alustel, ei ole praegu teada. Danske emapank kostis, et nemad konkreetseid inimesi ei kommenteeri.
    Antud koostööprojektis õnnestus Ahmadov üles leida Aserbaidžaani uurival ajakirjanikul Khadija Ismayiloval.
    Aserbaidžaani võimude suhtes kriitiline Ismayilova mõisteti 2015. aastal rohkem kui seitsmeks aastaks vangi väidetava maksudest kõrvalehoidmise eest. Siiski pääses Ismayilova läinud aasta maikuus vabadusse ning sama aasta novembris nimetas BBC teda üheks kõige inspireerivamaks ja mõjukamaks naiseks.
    Üllatav kohtumine Ahmadoviga
    Ismayilova tabas Ahmadovi esmalt telefoni teel. Jättis endast mulje kui kullerist ja teatas, et Ahmadovile on välismaalt kiri. Vestluse käigus selgus, et Ahmadov ei ole enam offshore’i Hilux direktor, kuid vajadusel võib uuele juhatusele kirjad kohale viia, sest hoiab nendega ühendust.
    Ahmadoviga kohtus Ismayilova järgmisel päeval. Danske dokumentides kinnitas ju Ahmadov, et on tegelik kasusaaja firmades, mis hiljem hakkasid hiigelsuuri summasid liigutama. Aga kes on Ahmadov tegelikult? Ta on registreeritud valijaks põgenikele mõeldud asunduses, kuigi tema tagasihoidlik elamine asub mujal. Offshore-firmasid esindanud Ahmadov on hoopis lihtne põgenik Mägi-Karabahhist. 
    Kusjuures aadressil, mille Ahmadov märkis Danskele vajalikes dokumentides Polux Managementi ja Hiluxi asukohaks, tegutses Ahmadovi sõnul varem pank nimega Tekhnikabank, millega käis Hiluxil koostöö. Napist jutuajamisest Ismayilovaga tuli välja, et nüüdseks on Ahmadov seotud Gunaybankiga.
     
    Meedia küsimused ehmatasid
    Versobanki suvel juhtima hakanud Aivo Adamson avaldas, et tema alluvuses, kuid varem Danskele Bakuus kliente värvanud Oksana Lindmets palus nõu pärast meedia küsimusi.
    Lindmets keeldus möödunud nädalal vastamast ajakirjaniku küsimustele Danske klientide värbamise ja Bakuus käimise kohta.
    Adamson nendib, et pärast meedia huvi tuli Lindmets tema jutule. “Tuli rääkis ise oma loo ära,” lausub Adamson. “Inimene tegi ilmselt oma tööd. Nii, nagu ta mulle rääkis, tundus see täiesti normaalne protsess.”
    Adamson märgib, et kliendihaldurid värbavadki kliente. “Millised olid panga protseduurid seda tehes, seda ei oska ma kommenteerida,” lisab ta. “Teie küsimus peaks olema rohkem Aivar Rehele suunatud.” Adamson lausub, et andis Lindmetsale soovituse: “Kui sa tunnetad, et oli midagi, mis läks viltu, siis tuleb sellest rääkida.” Adamson selgitab, et Lindmets ei tohi rääkida klientidest, kuid võiks selgitada Danske toonaseid protseduure.
    Mida Lindmets otsustas? “Ta pidi mõtlema kogu selle asja üle järele. Inimene oli väga endast väljas ja närveeris, ma ei hakanud teda ristküsitlema.”
    Miljardeid dollareid hallanud ettevõtete väidetava tegeliku kasusaaja Maharram Ahmadovi kodu Bakuu lähistel sisserändajate asulas.Foto: Paul Radu, OCCRP
    Miks käis pank klientidega välismaal kohtumas? 
    Danske panga endise juhi Aivar Rehe sõnul kohtusid töötajad klientidega kolmandates riikides regulaarselt, finantsinspektsioon tõstatab aga küsimuse, kas sellega võiks tegeleda panga peakontor.
    Rehe ütleb praegu, et panga mitteresidentidega tegelenud üksuse töötajad külastasid kliente regulaarselt nii Venemaal, Ukrainas kui ka Aserbaidžaanis.
    „Külastuste raames teostati ka kliendi tuvastamine. See on standardne panganduse nõue ja tegevus,“ räägib Rehe. „Ainult Danske Eesti filiaali koosseisulised töötajad omasid kohustust, vastutust kliendisuhte algatamiseks, arendamiseks ja ka lõpetamiseks.“
    Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler selgitab, et pangad on kasutanud agendisüsteemi, ja seda eriti varakamate klientide puhul, teenuste osutamiseks nii Eestis kui ka mujal.
    Sel juhul hindab järelevalve Kessleri sõnul muu hulgas, kas see vastab finantsturu reeglitele, kas ja mis riske see pangale toob või võib tuua. Samuti kas ja mis kontrollid pangas on nende riskide juhtimiseks.
    Agentide vahendusel või nende sooritatud konkreetsete kuritegude lahendamine kuulub õiguskaitseasutuste töömaale, lisab Kessler.
    „Eestis tegutseva välispanga filiaali puhul on lisaks küsimus, kas Euroopa Liidu asutamisvabadust kasutav filiaal peaks teenuseid osutama Eestist erinevates kolmandates riikides või peaks viimastesse teenuste osutamine toimuma otse panga peakontorist,“ märgib Kessler.
    Aseri pesumasina offshore-peategelased
    Hilux Services LP
    Registreeriti 26.03.2013 Šotimaal Glasgow’s asuvasse sviitiPartnerid: Solberg Business Ltd ja Akron Resources Corp (Briti Neitsisaared)Avas Danske Eestis konto: 01.05.2013Konto avamise füüsiline koht: Aserbaidžaani pealinn BakuuPeamine tegevusala konto avamise dokumentide kohaselt: ehitusmaterjalid, toiduainedEttevõtte esindaja ja väidetav tegelik kasusaaja: Maharram Ahmadov (sündinud 1965)Konto avamisel määratud limiidid: päevane 2 miljonit eurot, nädalane 5 miljonit eurotKonto avamisel märgitud arvatav käive: kuus 10 miljonit dollarit, aastas 120 miljonit dollaritKonto avamisel märgitud arvatavad äripartnerid: Pary International Inc (Šveits), Clipsal Middle East FZC (Araabia Ühendemiraadid), OOO Henkel Rus (Venemaa) – reaalsed tehingud nende firmadega olid marginaalsedDanske Eesti esindaja Bakuus pabereid allkirjastades: Sabina TaghiyevaKliendihaldur ehk panga esindaja kliendilepingus: Oksana Lindmets (toona Danske Eesti töötaja)Kuni 2014. aasta lõpuni Eesti Danske kontol pööritatud summa: 1,5 miljardit dollarit
     
     LCM Alliance LLP
    Registreeriti 09.02.2012 Suurbritannias Hertfordshire’s asuvasse sviitiPartnerid: Astrocom AG ja Exponet GMBHAvas Danske Eestis konto: 29.02.2012Konto avamise füüsiline koht: Aserbaidžaani pealinn BakuuPeamine tegevusala konto avamise dokumentide kohaselt: ehitusmaterjalid, samuti ehitustehnikaEttevõtte esindaja ja väidetav tegelik kasusaaja: Emil AliyevKonto avamisel määratud limiidid: päevane 500 000 dollarit, nädalane 1 miljon dollaritKonto avamisel märgitud arvatav käive: kuus 500 000 kuni 700 000 dollarit, aastas 5 miljonit dollaritKonto avamisel märgitud arvatavad äripartnerid: Brava Metals DMCC (OAEF), OOO Ozon-A (Venemaa), Kai Cheng Trading Co. Ltd. (Hiina)Danske Eesti esindaja Bakuus pabereid allkirjastades: Sabina TaghiyevaKliendihaldur ehk panga esindaja kliendilepingus: dokument puuduKuni 2014. aasta lõpuni Eesti Danske kontol pööritatud summa: 812 miljonit dollarit
     
     Polux Management LP
    Registreeriti 26.03.2013 Šotimaal Glasgow’s asuvasse sviitiPartnerid: Akron Resources Corp. ja Solberg Business Ltd.Avas Danske Eestis konto: 01.05.2013Konto avamise füüsiline koht: Aserbaidžaani pealinn BakuuPeamine tegevusala konto avamise dokumentide kohaselt: ehitusmaterjalid, meditsiiniseadmedEttevõtte esindaja ja väidetav tegelik kasusaaja: Maharram AhmadovKonto avamisel määratud limiidid: päevane 2 miljonit eurot, nädalane 5 miljonit eurotKonto avamisel märgitud arvatav käive: kuus 10 miljonit eurot, aastas 120 miljonit eurotKonto avamisel märgitud arvatavad äripartnerid: Arash Medical Company Ltd. (Aserbaidžaan), Arab Ticaret Ltd. (Türgi), Marchesa Holding LLC (USA)Danske Eesti esindaja Bakuus pabereid allkirjastades: Sabina TaghiyevaKleindihaldur ehk panga esindaja kliendilepingus: Oksana LindmetsKuni 2014. aasta lõpuni Eesti Danske kontol pööritatud summa: 248 miljonit dollarit
     
     Metastar Invest LLP
    Registreeriti 08.06.2009 Suurbritannias BirminghamisPartnerid: dokumendis märkimata, avalike andmete põhjalAdvance Developments Ltd. ja Corporate Solutions Ltd.Avas Danske Eestis konto: 05.10.2009Konto avamise füüsiline koht: Aserbaidžaani pealinn BakuuPeamine tegevusala konto avamise dokumentide kohaselt: investeerimineEttevõtte esindaja ja väidetav tegelik kasusaaja: Elvin ShirinovKonto avamisel määratud limiidid: päevane 500 000 dollarit, nädalane 2,5 miljonit dollarit Konto avamisel märgitud arvatav käive: kuus 700 000 dollarit, aastas 10 miljonit dollaritKonto avamisel märgitud arvatavad äripartnerid: Metpoint Madencilik A.S (Türgi), Stonex Madencilik A.S (Türgi), Vatan Madencilik A.S (Türgi)Danske Eesti esindaja Bakuus pabereid allkirjastades: Oksana LindmetsKliendihaldur ehk panga esindaja kliendilepingus: Oksana LindmetsKuni 2014. aasta lõpuni Eesti Danske kontol pööritatud summa: 313 miljonit dollarit
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.