• Jaga lugu:

  Lätlased ostavad Eesti napsufirma

  Remedia kaup 2009. aastal Stockmannis.Foto: Julia-Maria Linna

  Eestiski hulgiäris tegutsev Läti alkoholikett Amber plaanib osta Eesti värvikireva ajalooga napsufirma Remedia, oma senise konkurendi.

  Kiiult Kuusalu kolhoosist välja kasvanud Remedia oli taasiseseisvunud Eesti üks esimesi erakapitalil põhinevaid ettevõtted, juba 1991. aastal sai firma õiguse toota alkohoolseid jooke. Kuna viinamonopol kuulus toona veel riigi omanduses olnud Livikole, tuli esialgu läbi lüüa lahjema alkoholi turul.
  Tegelikult juba 1990. aastal välja mõeldud munaliköör Kiiu Torn on ka praegu üks firma tuntumaid tooteid. Peagi sai ettevõte hakata tootma juba ka kangemat napsu ning tõi turule näiteks Saare Džinni ja viina Monopol.
  Praegu toob Remedia alkoholi ka maale ning müüb seda edasi. Importkaubamärkide seas on näiteks Tsarskaja Vodka Venemaalt, Hardy konjak Prantsusmaalt ning Barclay viski Šotimaalt, samuti Gruusiast pärit Tbilvino veinid.
  Remedia omanike ajalugu on olnud värvikas ning väikeaktsionäride hulk kohati olnud väga lai, nagu kohane ühele esimestest tärkava kapitalismi tegijatest. Viimati toimusid alkoholitootja omanikeringis muudatused 2009. aastal, kui firma enamusomanikuks sai firma, mis toona kandis nime Slavianskaya Group OÜ, ent on nüüd äriregistrisse kantud kui Remedia Holding.
  Äriregistri järgi kuulub Remedia Holdingust enam kui 90% Briti eraisikule Stephen John Goldsmithile. Umbes 8% suurune pakk on Šveitsis registreeritud ettevõtte Rysaffe Fiduciaires SARL re the Paddington Trust omanduses.
  Nüüd aga on oodata uut suurtehingut alkoholiturul. Nimelt tahab Läti suur alkoholitootja Amber Beverage Group firma ära osta. Amberil on äri püsti ka Eestis – siin on neil hulgimüügiettevõte Amber Distribution ja kogu Baltikumi kattev logistikavõrk. Lätis ja Leedus on firmal ka jaepoodide kett umbes 70 kauplusega.
  Sõna on konkurentsiametil
  Lisaks teiste brändide (edasi)müügile toodab Amber ka ise napsu. Eestlaste seas ilmselt kuulsaim on Amberi kaupadest Riia Palsam, ent firmale kuulub näiteks ka Moskovskaja Vodka ning merevaiguga filtreeritud Amber Vodka. Firma toodab alkoholi Lätis ja Mehhikos. Kokku ekspordib lätlaste firma kaupa maailma umbes 170 turule ning ettevõttele kuulub üle 130 kaubamärgi, selgub konkurentsiametile esitatud taotlusest.
  Kuna nii Amber kui Remedia müüvad Eestis nii enda kui ka teiste alkoholi, näiteks hulgi brändit, bittereid, likööre, džinni, viina, viskit ja veini, on ostutehinguks vaja regulaatori heakskiitu. Konkurentsiametile esitatud teatas möönavad firmad, et äris on teatud horisontaalsed seosed ehk tegutsetakse samal turul.
  „Koondumise tulemusena ei teki ega tugevne turgu valitsev seisund ühelgi kaubaturul ega kahjustu konkurents oluliselt mõnel muul viisil,“ lubavad Amber Beverage Group ja Remedia. Konkurendi ostmise soovi põhjendab Amber aga sooviga optimeerida oma finantsressursse ning mitmekesistada tooteportfelli.
  Eesti turul tegutseb lätlaste hulgimüügi ja logistikaga tegelev firma Amber Distribution Estonia OÜ, mis teenis mullu 12,8 miljonit eurot käivet, kasvades 9%. Samas oli firma korralikus kahjumis – miinust kogunes koguni 605 000 euro jagu.
  Peaasjalikult kahjumi tõttu läksid rappa ka muud Amber Distribution Estonia finantsnäitajad. Eelmise aasta lõpetas firma negatiivse oma- ja käibekapitaliga ning firma lühiajalised kohustused ületasid lühiajalisi varasid. Juhatus tegi lätlastest omanikele ettepaneku seaduses ette nähtud normaalsed näitajad taastada.
  Kahjumis ka Remedia
  Maaletoomise ning edasimüügiga tegeleva firma 2016. aasta tulemusi mõjutasid peamiselt firmasisesed toimingud nagu müügi- ja turundusmeeskonna restruktureerimine ning distrubitsiooni laiendamine, selgub aruandest. Konsolideeriti ka tooteportfelli nign alustati koostööd uute edasimüüjatega, kes tarnisid Amberi kaupa Eesti-Läti piiripoodidesse ning laevadele.
  Välistest teguritest olid aga suurima mõjuga aktsiisimäärade tugev tõus mullu veebruaris, tooraine kallinemisega kaasa tulnud tarnijatepoolne hinnatõus, üldise alkoholitarbimise langus vähemalt 6% jagu (9,93 litirile täiskasvanud elaniku kohta) ning järjest kasvav piirikaubandus.
  Ostetav Remedia lõpetas 2016. aasta samuti kahjumis, erinevalt Amberi firmast kahanes ka ettevõtte käive. Juhatus selgitab majandusaasta aruandes, et 11% jagu 6,8 miljonile eurole langenud müügitulu kahanemise taga on Eesti siseturu müügilangus.
  Remedia puhaskahjum ulatus 250 000 euroni. Ettevõte selgitas, et kasumlikkust on üha rohkem mõjutanud tihe konkurents. Tulemusi survestasid ka mullu tõusnud alkoholiaktsiis ning piirikaubanduse mõjud, seetõttu ei täidetud ka 2016. aastaks seatud eesmärke.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Ekspress Grupp pikendas finantsjuhi volitusi
Ekspress Grupi nõukogu otsusega pikendati juhatuse liikme ning finantsjuhi Signe Kukini volitusi kuni 2024. aasta lõpuni, teatas ettevõte börsile.
Ekspress Grupi nõukogu otsusega pikendati juhatuse liikme ning finantsjuhi Signe Kukini volitusi kuni 2024. aasta lõpuni, teatas ettevõte börsile.
Koroonaviiruse Delta tüvi saadab vaktsineerituid haiglasse
Koroonaviiruse Delta variandiga satub haiglasse omajagu vaktsineeritud inimesi, selgub kümne juhtiva koroonaeksperdi intervjuust, kes tõdevad, et vaktsiinide peamine eesmärk oli algusest peale ära hoida just rasket põdemist ja surma.
Koroonaviiruse Delta variandiga satub haiglasse omajagu vaktsineeritud inimesi, selgub kümne juhtiva koroonaeksperdi intervjuust, kes tõdevad, et vaktsiinide peamine eesmärk oli algusest peale ära hoida just rasket põdemist ja surma.
Raadiohommikus: koroonapiirangute piirid, keskpanga uued sihid, nutihilbuäri, olümpiabuum
Hommikuprogrammi külaline on endine õiguskantsler, vandeadvokaat Allar Jõks, kellega arutleme koroonapiirangute seaduslikkuse üle; kas ja kuidas saab kolmanda laine ajal kehtestada lockdown'i, kuidas tuleks suhtuda vaktsineeritud ja vaktsineerimata kodanike segregatsiooni.
Hommikuprogrammi külaline on endine õiguskantsler, vandeadvokaat Allar Jõks, kellega arutleme koroonapiirangute seaduslikkuse üle; kas ja kuidas saab kolmanda laine ajal kehtestada lockdown'i, kuidas tuleks suhtuda vaktsineeritud ja vaktsineerimata kodanike segregatsiooni.