Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lätlased ostavad Eesti napsufirma

  Remedia kaup 2009. aastal Stockmannis.Foto: Julia-Maria Linna

  Eestiski hulgiäris tegutsev Läti alkoholikett Amber plaanib osta Eesti värvikireva ajalooga napsufirma Remedia, oma senise konkurendi.

  Kiiult Kuusalu kolhoosist välja kasvanud Remedia oli taasiseseisvunud Eesti üks esimesi erakapitalil põhinevaid ettevõtted, juba 1991. aastal sai firma õiguse toota alkohoolseid jooke. Kuna viinamonopol kuulus toona veel riigi omanduses olnud Livikole, tuli esialgu läbi lüüa lahjema alkoholi turul.
  Tegelikult juba 1990. aastal välja mõeldud munaliköör Kiiu Torn on ka praegu üks firma tuntumaid tooteid. Peagi sai ettevõte hakata tootma juba ka kangemat napsu ning tõi turule näiteks Saare Džinni ja viina Monopol.
  Praegu toob Remedia alkoholi ka maale ning müüb seda edasi. Importkaubamärkide seas on näiteks Tsarskaja Vodka Venemaalt, Hardy konjak Prantsusmaalt ning Barclay viski Šotimaalt, samuti Gruusiast pärit Tbilvino veinid.
  Remedia omanike ajalugu on olnud värvikas ning väikeaktsionäride hulk kohati olnud väga lai, nagu kohane ühele esimestest tärkava kapitalismi tegijatest. Viimati toimusid alkoholitootja omanikeringis muudatused 2009. aastal, kui firma enamusomanikuks sai firma, mis toona kandis nime Slavianskaya Group OÜ, ent on nüüd äriregistrisse kantud kui Remedia Holding.
  Äriregistri järgi kuulub Remedia Holdingust enam kui 90% Briti eraisikule Stephen John Goldsmithile. Umbes 8% suurune pakk on Šveitsis registreeritud ettevõtte Rysaffe Fiduciaires SARL re the Paddington Trust omanduses.
  Nüüd aga on oodata uut suurtehingut alkoholiturul. Nimelt tahab Läti suur alkoholitootja Amber Beverage Group firma ära osta. Amberil on äri püsti ka Eestis – siin on neil hulgimüügiettevõte Amber Distribution ja kogu Baltikumi kattev logistikavõrk. Lätis ja Leedus on firmal ka jaepoodide kett umbes 70 kauplusega.
  Sõna on konkurentsiametil
  Lisaks teiste brändide (edasi)müügile toodab Amber ka ise napsu. Eestlaste seas ilmselt kuulsaim on Amberi kaupadest Riia Palsam, ent firmale kuulub näiteks ka Moskovskaja Vodka ning merevaiguga filtreeritud Amber Vodka. Firma toodab alkoholi Lätis ja Mehhikos. Kokku ekspordib lätlaste firma kaupa maailma umbes 170 turule ning ettevõttele kuulub üle 130 kaubamärgi, selgub konkurentsiametile esitatud taotlusest.
  Kuna nii Amber kui Remedia müüvad Eestis nii enda kui ka teiste alkoholi, näiteks hulgi brändit, bittereid, likööre, džinni, viina, viskit ja veini, on ostutehinguks vaja regulaatori heakskiitu. Konkurentsiametile esitatud teatas möönavad firmad, et äris on teatud horisontaalsed seosed ehk tegutsetakse samal turul.
  „Koondumise tulemusena ei teki ega tugevne turgu valitsev seisund ühelgi kaubaturul ega kahjustu konkurents oluliselt mõnel muul viisil,“ lubavad Amber Beverage Group ja Remedia. Konkurendi ostmise soovi põhjendab Amber aga sooviga optimeerida oma finantsressursse ning mitmekesistada tooteportfelli.
  Eesti turul tegutseb lätlaste hulgimüügi ja logistikaga tegelev firma Amber Distribution Estonia OÜ, mis teenis mullu 12,8 miljonit eurot käivet, kasvades 9%. Samas oli firma korralikus kahjumis – miinust kogunes koguni 605 000 euro jagu.
  Peaasjalikult kahjumi tõttu läksid rappa ka muud Amber Distribution Estonia finantsnäitajad. Eelmise aasta lõpetas firma negatiivse oma- ja käibekapitaliga ning firma lühiajalised kohustused ületasid lühiajalisi varasid. Juhatus tegi lätlastest omanikele ettepaneku seaduses ette nähtud normaalsed näitajad taastada.
  Kahjumis ka Remedia
  Maaletoomise ning edasimüügiga tegeleva firma 2016. aasta tulemusi mõjutasid peamiselt firmasisesed toimingud nagu müügi- ja turundusmeeskonna restruktureerimine ning distrubitsiooni laiendamine, selgub aruandest. Konsolideeriti ka tooteportfelli nign alustati koostööd uute edasimüüjatega, kes tarnisid Amberi kaupa Eesti-Läti piiripoodidesse ning laevadele.
  Välistest teguritest olid aga suurima mõjuga aktsiisimäärade tugev tõus mullu veebruaris, tooraine kallinemisega kaasa tulnud tarnijatepoolne hinnatõus, üldise alkoholitarbimise langus vähemalt 6% jagu (9,93 litirile täiskasvanud elaniku kohta) ning järjest kasvav piirikaubandus.
  Ostetav Remedia lõpetas 2016. aasta samuti kahjumis, erinevalt Amberi firmast kahanes ka ettevõtte käive. Juhatus selgitab majandusaasta aruandes, et 11% jagu 6,8 miljonile eurole langenud müügitulu kahanemise taga on Eesti siseturu müügilangus.
  Remedia puhaskahjum ulatus 250 000 euroni. Ettevõte selgitas, et kasumlikkust on üha rohkem mõjutanud tihe konkurents. Tulemusi survestasid ka mullu tõusnud alkoholiaktsiis ning piirikaubanduse mõjud, seetõttu ei täidetud ka 2016. aastaks seatud eesmärke.
 • Hetkel kuum
Vitali Šipilov: esimene "taastuvenergia seadus" sisaldab selle mõju vähendavaid kompromisse
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Euroala alusinflatsioon kiirenes rekordini
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Kaugjuhitava auto arenduskulud surusid ELMO Rendi kahjumisse
ELMO Rendi müügitulu eelmise aasta teisel poolel kasvas veidi, kuid kuna kaugjuhitavate autode juurutamine nõudis suuri arenduskulusid, jäi ettevõte teisel poolastal enam kui 700 tuhande euroga miinusesse.
ELMO Rendi müügitulu eelmise aasta teisel poolel kasvas veidi, kuid kuna kaugjuhitavate autode juurutamine nõudis suuri arenduskulusid, jäi ettevõte teisel poolastal enam kui 700 tuhande euroga miinusesse.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Valitsus jätnuks Sutteri preemiata, nõukogu ei pidanud seda miskiks "Kuidas saab maksta preemiat, kui nad ei ole ülesannetega hakkama saanud?"
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Bahmuti kaitsjad said Ragnar Sassilt auto. "Võitleme iga hoone pärast"
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Trump sai kriminaalsüüdistuse, lähipäevil ootab teda vahistamine
Donald Trumpist sai neljapäeva hilisõhtul esimene USA endine president, kes on saanud vandekohtult kriminaalsüüdistuse.
Donald Trumpist sai neljapäeva hilisõhtul esimene USA endine president, kes on saanud vandekohtult kriminaalsüüdistuse.
Jaemüük kahanes 6 protsenti "Vähemate kaupade eest tuleb maksta rohkem"
Jaekaubanduse käive oli veebruaris 740 miljonit eurot, müügimahud kukkusid aastases võrdluses 6%, kuid see-eest käive kasvas 8%, tervelt 14% võrra on kasvanud käive supermarketites.
Jaekaubanduse käive oli veebruaris 740 miljonit eurot, müügimahud kukkusid aastases võrdluses 6%, kuid see-eest käive kasvas 8%, tervelt 14% võrra on kasvanud käive supermarketites.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.