Äripäev • 29. detsember 2017 kell 12:23

Eesti Panga eelarve kasvab

Eesti Panga juhatus: Madis Müller, Ardo Hansson, Ülo Kaasik.  Foto: Eesti Pank

Eesti Panga 2018. aasta eelarve maht on 21,5 miljonit eurot. Kui jätta kõrvale kulutused sularahale, mis on aastati väga erinevad, kasvab keskpanga eelarve 2017. aastaga võrreldes 4,6 protsenti, teatas keskpank.

Koos sularahakuludega on keskpanga eelarve järgmisel aastal tänavusega võrreldes ligi 1,2 miljoni euro võrra ehk 5,1 protsenti väiksem. Kulutused sularahale vähenevad, kuna riigi juubeliks valmistas keskpank mitu kullast ja hõbedast meenemünti juba sel aastal.

Keskpanga 2018. aasta eelarve märksõnad on uue statistikaandmete kogumise portaali käikulaskmine ning küber- ja füüsilise turbe tagamine. Täiendavalt suurendab kulutusi infotehnoloogiale ka eelmisel aastal Eestis kasutusele võetud euroala keskpankade väärtpaberiarvelduste ühisplatvorm TARGET2-Securities. Nii kasvavad infotehnoloogiateenuste kulud enam kui 0,5 miljoni euro võrra ning põhivarasse investeerib keskpank järgmisel aastal kokku 1,5 miljonit eurot.

Eesti Panga prognoosi kohaselt on keskpanga järgmise aasta tulud 33,3 miljonit eurot, millest valdava osa moodustavad euroala keskpankade ühtse rahapoliitikaga seotud tulud. Lisaks plaanib Eesti Pank teenida tulu välisreservide haldusest ja muudest tegevustest. Keskpanga oodatav kasum on 2018. aastal 11,8 miljonit eurot.

Eesti Pank plaanib järgmisel aastal täita 234,2 töökohta ning palgafond kasvab 2,9 protsenti, 10,2 miljoni euroni. See võimaldab hoida Eesti Panga töötajate palgataset ligikaudu sarnasena Tallinna finantssektoriga, millega keskpank tööturul peamiselt konkureerib.

Hetkel kuum